2018-07-27
同好多香港人一樣,日本一直係我同女朋友最喜愛的旅遊的國家,而我地對北海道都有一種情意結,可能這就是雪國的魅力!最近發現尖沙咀有間北海道爐端,就趁著拍拖日子同女朋友去試下啦!不得不提的是餐廳有兩款座位,一款是一般餐廳座位,另一款就是日式榻榻米坐位,相當有日式風味!基本上好多料理都好出色,但有幾款不得不向大家推介。羊架:聽人講羊架烹調難在溫度的控制,但呢度既羊架的生熟控制得很好,不會太熟過韌,亦不會太生血淋淋,而且味道方面我覺得醃得剛剛好,值得一試!牛仔骨:同羊架一樣,醃得剛剛好,好入味,加上燒後更香,牛仔骨的肉很嫩,我比較喜歡將骨汁吮吸,再將骨肉分離,最後先慢慢品嚐牛肉!蟹肉味噌燒:如果你同我一樣是蟹膏控既話就一定唔可以錯過,蟹殻上加有大量濃厚蟹膏,上面仲有加了少少蟹肉,慢慢一啖一啖,每一口都己經是幸福的感覺!地獄拉麵:日式餐廳點可以唔試下拉麵呢,呢度既拉麵的確有驚喜,雖然呢度唔係以拉作為主打,但係拉麵既質素都相當之唔錯,地獄拉麵聽個名都覺得辣,湯底比想像中濃郁,麵條都相當彈牙,抵讚!炸物方面都幾正,唐揚小海蝦令人好難忘,小海蝦炸到香脆可口,仲可以一隻一隻掉入口,好爽呀!
基本上好多料理都好出色,但有幾款不得不向大家推介。