2018-09-11 112 views
日日都返工真係好想放假、好想去旅行、好想去日本,就算去日本只食碗拉麵就要返嚟開工都覺得開心🍜朋友介紹炮台山有間日本拉麵無論裝修或者麵嘅味道都同日本好相近,無假去日本咁就唯有去試試呢間拉麵店一解呢個日本情意結啦🍜呢間拉麵同日本地道小店個風格都差不多,除咗有日式小店裝修之外,食物都係好似日本小店一樣專注三兩款拉麵,不花巧用心炮製看店拉麵。店內嘅拉麵只有三款湯底,就係黑豚、白豚同赤豚三款,而我同朋友就選左黑豚同赤豚來試😋黑豚呢個黑豚拉麵真係好好味,佢嘅黑蒜香湯底嘅蒜香味道口感層次豐富,除咗有蒜蓉味之外,更加可以飲到豬骨湯嘅香甜,再加上清新爽口嘅木耳,令到成碗拉麵變得好有層次感。赤豚呢個赤豚拉麵真係好特別,做得呢間店舖嘅人氣No.1拉麵就真係有佢嘅特點啦。聽店員講湯底原來係用新鮮嘅番茄加埋肉碎炒成湯底,另外再加上少少辣油,等到一個本來已經好香濃嘅蕃茄湯底增添左一份香辣嘅感覺,完全將番茄湯底嘅鮮味提升,蕃茄嘅先甜味非常之突出,層次感非常豐富。呢個芝士粉真係特別為蕃茄芝士湯底而設,加咗落去之後成個湯底變得更濃郁豐富。其實睇到呢度你唔好以為我已經食完啦,哈哈!拉麵嘅主菜叉燒係用咗豬食肩胛肉豬味特別濃

赤豚

其實睇到呢度你唔好以為我已經食完啦,哈哈!拉麵嘅主菜叉燒係用咗豬食肩胛肉豬味特別濃、唔似其他嘅叉燒咁,佢係比較爽口,口感特別好。
除咗呢個肩胛肉叉燒係主角之外,呢個留心蛋都真係好搶鏡呀,佢外層嘅蛋白有着淡淡滷水嘅香味道,內裡嘅留心蛋黃一囗咬開,個蛋汁就即刻滾動地流出,流心蛋生熟程度適中,蛋白QQ蛋黃汁香甜兼蛋味十足,真係搶盡風頭,令我再三回味,不禁係心底裏大叫一聲好味呀😋😋

雖然無假去日本旅行,好在喺香港可以搵到走日本拉麵小店風情嘅拉麵店,比我食番碗地道嘅拉麵暫時止下去唔到旅行心癢難搔之苦,對我來講都算係一種幸福💕

2018-09-11
Type of Meal