2022-06-07
🌧尋晚落住毛毛雨,陰陰涼涼,見到「幸福鍋」入邊食客一鍋鍋嘅小邊爐。小編同妹妹決定一於試試呢間主打台灣菜嘅餐廳。🍜紅燒半筋半肉麵($78):牛肉有手掌般大片,而且有一定厚度。牛筋都有一定分量。免費酸菜隨意添加。牛肉量足取勝。🌯起司培根蛋餅($32):外表鮮亮,賣相幾好睇。有別於台灣正宗蛋餅,蛋皮比較結實,起司滿滿~🍢十份甜不辣($32):一客八條,有獨特嘅醬汁。有別於鹽水雞甜品口感,比較緊實。如果分量多啲就好啦。🍧古早仙草三色芋圓($38):主要材料有涼粉、淡奶、煉奶、芋圓。芋圓約七粒,但勝在幾有咬口。小編覺得呢個價錢應該要大碗啲比較合理。🍲幸福一品臭臭鍋($118):材料十分之豐富,足夠二人分享!食材包括:娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、貢丸、米血糕、 大腸、鴨血、花紋蜆、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、韭菜、金菇、名門卷,炸枝竹。另外在自選一款主食。😗整體而言:1. 唔使加一服務費。2. 午市抵食,火鍋加埋飲品都仲平過晚市。3. 臭臭鍋某程度還有台灣嘅味道~想念台灣可一試。4. 部份食品份量較迷李,胃口大嘅朋友可能需要叫多幾樣嘢食。幸福鍋地址:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖電話:281
😗整體而言:
1. 唔使加一服務費。
2. 午市抵食,火鍋加埋飲品都仲平過晚市。
3. 臭臭鍋某程度還有台灣嘅味道~想念台灣可一試。
幸福鍋
地址:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
電話:28193299
營業時間:11:30-23:00
#香港食好西 #西灣河 #太安樓 #幸福鍋 #香港 #野生代言人