2016-02-15
知道尖沙叼開分店後, 方便左, 所以一定黎食啦. 條龍都唔算長, 都幾個人排, 好快就可以入座.店內裝修好日式感覺, 而且服務態度友善. 連排我前面既日本遊客都吸引到, 應該不錯吧.抹茶刨冰 ($75):當日天氣都凍凍地, 但呢個限定抹茶刨冰幾凍都要試啦.好大座冰山, 個分量係好多, 2個人先食得哂.面層有特濃抹茶打成既泡沫, 同刨冰一樣極輕盈.有少少甘味, 反而個抹茶味估唔到甘濃. 入口即溶到好似飲緊凍既抹茶espresso中層仲有大大粒紅豆, 夠哂粉軟香甜. 底層係有濃抹茶糖醬, 唔太甜, 圍邊見到甘深既抹茶糖醬就知幾重味, 食到最尾都唔怕口淡淡.生果抹茶雪糕白玉蜜餡 ($54):呢款就係咩都有既, 友人第1次食, 所以我推介佢食呢個. 另外我第1次食既係3色雪糕個款. 同樣可以試到多款口味.有新鮮草莓, 香蕉, 奇異果, 仲有白玉煙韌好咬, 紅豆蜜餡比較甜, MOCHI 都好有彈性.不過我覺得最正都係佢地既抹茶軟雪糕. 厚身軟滑又濃郁抹茶味, 冇得輸.
抹茶刨冰
抹茶刨冰
當日天氣都凍凍地, 但呢個限定抹茶刨冰幾凍都要試啦.
好大座冰山, 個分量係好多, 2個人先食得哂.
面層有特濃抹茶打成既泡沫, 同刨冰一樣極輕盈.
中層仲有大大粒紅豆, 夠哂粉軟香甜.
生果抹茶雪糕白玉蜜餡
呢款就係咩都有既, 友人第1次食, 所以我推介佢食呢個.
另外我第1次食既係3色雪糕個款. 同樣可以試到多款口味.