2015-12-18 1863 views
趁日籍朋友黎香港公幹,就帶佢去食齋﹝日本比較少齋舖﹞。揀「功德林」既主要原因係地點方便、食物出色、環境舒適,最適合久別重逢既朋友一齊傾計。先黎一個小食拼盤,日籍朋友好開心可以自選菜單,佢揀咗雞絲粉皮、炸腐皮卷同大豆芽菜。凍凍既雞絲粉皮同花生醬撈埋一齊,十分醒胃。炸腐皮卷有好多疏菜作餡,抵消咗油炸外皮的油膩,大豆芽菜就普通咗D,就係夠普通,才覺得好味。之後叫咗幾碟小菜:咕嚕肉既甜酸度啱啱好,仿豬肉十分迫真,「肉質」軟硬適中,差D以為自己真係食緊咕嚕肉,很有驚喜。日籍朋友大讚翡翠苗同用菇類做既鱔糊好食,翡翠苗好有草香味,真係又好味又健康。羅漢齋麵十分足料,食完就好飽了。

2015-12-04
  • 自選小食拼盤