2021-09-27 2403 views
想食omakase,原本諗住去元朗舍利鮨,唔得嘅話再去元朗其他。(因為食過一餐見到有人walk in,可以執雞既種子種落左🤣)但諗到嗰度唔係好多鮨店,都係時間長少少去港島碰吓運氣🥲。無book,衝出門口想係車度先打電話逐間問睇下有無得執雞😂😂😂。想試下未食過既再打啲食過既逐間睇下有無位12點唔係好記得係咪係西隧,打第一間鮨佐瀨無位(黑雨無得去……睇評論又唔令我必去😬,想撞下彩…..無位😂)又好急咁睇電話,睇唔同渠道,第二個電話打俾今村。佢問我幾點到,我話12點半,原來呢間都free ,唔洗等人咁開始;我食到一半仲有人walk in😂 (我估係食過,又係碰吓運氣嘅人)。呢間心大心細,自己執雞lunch,睇關注組見佢[大辣]我反正又食得辣😂😂😂。睇佢啲大辣壽司照會係咁笑,反正我川菜都食到大辣,多wasabi炸嘛😌……呢間真係堅多同好隨心😂。wasabi有某幾件係多,但唔係件件都多。醬油或者其他增加咸味既我又唔覺得呢間好咸。反而係覺得啱啱食完既志魂,試過晏晝同夜晚黎講,係咁多間食過最夠味嘅(夠咸😂)。如果唔夠,我通常食完第一件白身後都係會問人拎豉油……用筷子hi一hi🥲另外個人口味比較難接受

想試下未食過既再打啲食過既逐間睇下有無位

另外個人口味比較難接受就咁食魚肉、怕腥、怕濃味魚、唔係太欣賞魚味,所以食呢啲一定只叫壽司set😬 唔要刺身,一定要有一舊飯。
(食放題既三文魚刺身,通常叫兩片only;都要叫定兩件鰻魚壽司,拎一半飯夾落三文魚度😂😂😂)

第一因為維持體重,第二無興趣食刺身,所以唔係好想去晚市。如果午市都可serve晚市既野會叫下既……唉

(睇關注組有啲人喺度笑/討論/傾下,如果話食齋同埋唔食生野師傅會點出野,亦都有人show到係出到,好笑好得意😂😂😂😂😂😂)

左睇右睇係度睇唔到最新餐牌,係關注組睇到最新最平800。問1200同800分別,好似1200係14件。我食唔多既人梗係12件😂

後黎睇同場多叫1500,勁多野勁特別,好似海膽都三次,專登俾外盒俾客映照仲話米豬連都拎唔到既貨😢
如果同另一半黎必叫1500同埋800咁🥲 唉
前菜好難食既硬身煮魚
食左十分一停手,個人口味

後尾諗返12件800蚊其實幾貴幾進取個價錢,咩野生既咩咩咩都好。食晒食落諗返每件都好味,唔怪得,係值既。睇食評記住左大辣同開得耐同埋睇師傅心情😂😂😂
今日佢心情幾好😂

今次真係件件好味,佢係輕鬆style師傅同識廣東話,但我坐係角落佢都係拎件壽司俾我就算個種
食完真想即book下一次同另一半黎

第2件就喜之次,開心同大辣(比起我睇過嘅相,其實唔算大辣😂😂😂😂😂😂😂)

中途上既蒸蛋,彩色珠珠好似龜糧,盡量了開,有塊白身魚肉有蟹定蝦定咩……都算多料、有心既

分格圖放唔晒既白蝦

呢件最後送客壽司。竟然有少少彈牙,有50%似鰻魚咁彈既口感😅 而唔係淋甜化個種

Hea湯

中拖超好味睇返自己好hea既remarks ,咩熟成一個月? 我有時有記有時無記,記左都唔想認真地寫返出黎😂 但呢件野好好味,飯比例太少我個人覺得,魚肉好大舊。成舊都係魚肉,飯就似照show出黎咁少😬

細舊一般,所以葡萄人地叫1500既🥲

呢間我答無野唔食🥲 真係唔鍾意亮皮魚

(唉,其實食咁多次,真係要講唔食呢啲?
同場其他人見到呢款好開心。😂😂😂但口味既野,好似去食雲吞麵鋪我只叫牛肚麵90%同雲吞麵10%,真係口味黎既。有叫過魚蛋河牛腩麵,水餃,但都真係唔算太鍾意;仲要成世人一次都冇叫過炸醬麵個種😂)

個人口味上唔鍾意但又想試😬

服務都幾好,當日得一位叔叔侍應,好忙但做得晒👍🏻

食埋呢間既個人排名:(Lunch only) 今次諗返有改過位,真係堅個人暫時體驗既排名
志魂
鮨慎
Sushi zo
今村
鮨.齋藤
Sushi tokami
鮨舍利(一訪,排名隨時落返中環去開既,同當次係龍師傅整,唔知其他師傅會唔會影響😅)
鮨野(多訪)因為好鍾意可網上訂位唔洗打電話逐日問、食物正正路路、唔拘謹、唔出事、快食快走個種😂😂😂
Sushi hana
鮨㐂(二次)
今鮨(三次)
岩浪
志(一訪,二訪好唔掂)
鮨無雙
鮨瀨

(排名只係我個人&一餐半餐既感想;同一間第一餐同第二餐體驗都會好唔同、整體感覺、非熟客。)

唔再提體驗唔好既,同唔再去既😂。做人厚道啲&同埋係我自己唔再去,點知第二餐點樣。