2010-11-05 5 views
上星期日的晚飯時間, 在旺角行了一陣子, 都不知道往那兒吃晚餐, 行經通菜街時, 發現有間主打吃豚肉飯的店子, 在沒有甚麼要求的情況下就入內了, 一看餐牌, 果然大部份都是豚肉為主, 最後叫了一碗十勝烤薄豬扒飯, 而老婆則要了一份七味燒薄豬扒定食.十勝烤薄豬扒飯先來, 豬扒份量夠多, 但質素一般, 肉質偏硬, 咬落唔多覺有肉汁, 而且全部都是很瘦的豚肉, 食落的感覺似豬肉乾多一點. 個網燒汁就幾好, 很夠味, 淋飯一流, 如果唔係啲豬扒唔多得, 其實整碗飯應該是唔錯的. 七味燒薄豬扒定食除了主菜外, 當然還附有一碗小味噌湯和一碟小前菜. 小前菜其實只是日式豆腐一小件, 但幾軟滑, 不個豆味說不上很濃, 一般啦. 但這個定食的豬扒真的唔錯, 豬扒軟淋適中, 而且很入味, 份量又夠多, 有水準. 但唔多明白為何同是豬扒, 點解我的薄豬扒會差咁多!結脹合共只是80多元, 在旺角來說其實都算抵了, 而且整體來說這兒的食物份量上都非常大, 單叫一碗飯如果加杯飲品都夠飽了,雖然說不上很好味, 但以這個價錢來說絕對合格有餘, 沒有太高的期望下都可以一試的.

!

啲豬扒似肉乾
這款豬扒定食好味
2010-10-31
$43 (Dinner)
這款豬扒定食好味