2024-01-26 509 views
呢日沿馬頭圍道向土瓜灣方向行,接近兩點嘅時間,見到呢間嘢嘅裝修幾四正,望入去仲有卡位添,一於行入去,試下佢啲嘢得唔得,點知一入去就已經係伏,畀個侍應截住問幾位,知道我係單身一個就叫我坐櫈位,我已經有啲唔開心,但一場入到嚟,又未幫襯過,即管睇吓會唔會係開心大發現,點知結局都係我判斷錯誤。我拎住件大褸,咁當然揀4人櫈位嚟坐,好嘞,隔咗無耐,又有人入嚟,我又要被搬竇坐兩人櫈位,無計。睇下個餐牌,常餐沙嗲牛肉麵配炒蛋多士都要$54,下午茶要兩點半先至有,唯有叫個午餐試下啦!揀咗萵笋牛肉飯,配熱奶茶,$58。奶茶慣例先嚟,我亦慣例落啡糖,飲落味道正常,無驚喜。至於萵笋牛肉飯就同我要求有好大落差,首先一口咬落牛肉度,就明顯感覺到落咗唔少蘇打粉,不過唔緊要,我明呢個係廚房一貫做法,雖然我唔太喜歡;伏點係起甘筍同萵笋度,兩樣都係爽口,尤其是甘筍,而我就喜歡食腍身。所以呢間餐廳,我諗我唔會再有興趣去試其他,即使佢幾旺場都係咁話。
揀咗萵笋牛肉飯,配熱奶茶,$58。
奶茶慣例先嚟,我亦慣例落啡糖,飲落味道正常,無驚喜。