2015-01-27
地鐵而家直到堅尼地城交通方便, 所以想約朋友一齊入去搵食, 今次試下一間坐落地鐵站行5分鍾一間細細既西餐店 PICCOLO 驟眼看似係以BAR 風格為主既餐廳, 門口有兩三張長高枱, 適合人少少飲住啤酒HAPPY HOUR, 店內亦有4至5 張可容納3,4 人既方枱.內裏裝修以橙色牆為主, 配以香港式既油畫裝飾, 感覺舒服!的MANAGER SHIRLEY 耐心解說佢地餐廳既食物, 因應番佢既推介, 我地試左佢地既HOUSE WINE 其中一隻來自意大利既TALAMONTI, 雖然我吾太熟紅酒, 但係我都可以十分FEEL 到佢無論飲同聞都好濃既VANILLA味, 十分特別。飲料方面仲有一D比較特別既啤酒, 好似來自美國充滿住荔枝香味既既AIRWAVE, 另外仲有口感烈橙味既TANGERINE,有濃有淡, 啱哂吾同人仕食物方面, 我地點左個炸雞, 雞肉比較滑雞皮炸得夠脆,吾錯HAM&MELON, HAM 大塊比較YOUNG,蜜瓜偏甜, 都係一個不錯既配搭接下來大食既我地點左兩個意粉AGLIO OLIO 有GARLIC OLIVE OIL 同RED CHILLI呢個我幾鍾意, 上面既材料配
內裏裝修以橙色牆為主, 配以香港式既油畫裝飾, 感覺舒服!
食物方面, 我地點左個
炸雞, 雞肉比較滑雞皮炸得夠脆,吾錯
接下來大食既我地點左兩個意粉
呢個我幾鍾意, 上面既材料配以扁意粉 GARLIC 同OLIVEOIL, 一個乾一個濕中和番口感, 再加上幾辣既RED CHILLI 吊味, 正!
第二個意粉係。BOLOGNESE 有TOMATO SAUCE, 免治牛同咪菜,怠覺清新,比想像中不油,OK!
最後我地點左個米蘭式既PIZZA, 即是同HK 既好吾同, PIZZA比較薄身, 用既料亦吾會好似HK 甘誇張甘多. 我地點左個TODAY SPECIAL 既MORTADELLAwith ROCKET
薄脆既PIZZA皮上面配上芝士火腿, 然後上面放上新鮮既ROCKET 菜, 十分MATCH, 我很喜歡
總括而言, 食物味道, 環境, 我都好滿意, 若下次經過我都會再黎食!