2016-09-23 2573 views
想食Indian food,除左尖沙咀,其實好多地方都仲有好多選擇,而且亦因為位於小社區內,口味相對仍能保存原味。周不時會黎呢度食飯,除左味道幾正宗,價錢平,仲好有小店風味,人情味濃。食完唔夠喉,又可以買d印度甜品例如Ladoo返屋企食。印度甜品係好甜,不過比起喺印度食果d,香港的甜度已經係調整左,但仍然係甜。小店係family business,所以好多野都係一腳踢,如果真係想去食,請俾少少耐性,店員其實係好nice,無甘忙時都會同食客傾下偈。一個月總會幫襯幾次,觀察所得,黎呢度的食客主要附近街坊,印度人同香港人都有,好大部份係熟客。我亦都見過有新食客黎度,見到呢度並唔係好似外面d餐廳甘好熱情招呼,或者唔係好知究竟食咩,望完menu就走左。呢度成日都播住Bollywood d歌,雖然成日俾我d freinds笑我,但仍然係好喜歡Bollywood歌舞,跳Bollywood Dance係要好開心笑住跳架!(印度Bollywood係全世界出產電影最多的地方,多過Hollywood)餐廳唔係好大,有時需要搭枱,要有心理準備。餐廳亦設有洗手盤同hand wash設施。佈置係好印度feel。坐

坐底一陣就送上脆餅。佢地d脆餅係視乎當日供應如何,如果無曬,就未必會送。呢日早到,仲有得食。佢d辣醬同薄荷醬係我食過之中,味道最好味。
餐前小食,脆餅
呢日叫左薄餅set,唔好睇少佢,食完係會超級飽。薄餅新解整起,熱辣辣,由2片好薄的薄餅組成,內面有少量洋蔥、咖哩、青椒,透出淡淡小麥香,食落係有咬口同「o趙」頭。可以點埋醬一齊食,不過今日個醬好辣下。呢度最好食係佢個乳酪,個人認為係神級,嗱! 甘個個人口味唔同,不過我搵左好多地方,呢度係令我念念不忘。佢乳酪味道唔太酸,口感豐盈而且滑溜 (絕對唔會一舊舊,食開乳酪的人應該知我講咩),同時仲加入莞茜(唔食莞茜就唔好試),又有小粒狀乳酪芝士,味道口感層次極為豐富。唔好睇少果幾片青瓜、紅蘿蔔,食埋佢,可以去下膩感(印度人食飯的確係會整一碟青瓜、紅蘿蔔、蕃茄送飯,可以一片片就甘食,唔洗撈野)。
最後,當然係飲Masala Tea無得輸。香料味重,奶唔算好多 (就Masala Tea而言,同最近一次去Sangeetha比,我比較喜歡呢度。之前係喜歡Sangeetha多d,最近去覺得佢口味有少少調整左),最重要係以呢個價錢而有呢個水準。我通常會叫佢地遲少少先上,可以熱d,而且食完野飲係最正,絕對係我的comfort drink。仲記得有日老闆娘比較得閑,遞上Masala Tea時仲同我同廣東話講左句「奶茶」,然後一齊喺度笑。

想食比較正宗又抵食印度素色,呢度係一個唔錯的選擇。
Masala Tea
Other Info. : Menu有圖、有中文、英文,如果第一次食印度食物或印度素食唔知叫咩,可以問下店員,或者叫set。佢d set唔係出面d set,而係d好似2餸3餸果d sets。Dosa、米餅sets亦唔錯,單叫一件件炸物呢度亦係整得好好食。不過Lassi(飲的乳酪)就無冰,會厚身少少。至於印度Lemonade呢,唔建議叫,唔係人人接受到,我自己都接受唔到,如果想有新體驗就另當別論。
2016-09-17
$80 (Dinner)
Masala Tea