2016-05-09
同朋友聚餐試左依間飯飯店,都係跟佢招牌黎食,叫左德國豬手黎送飯。豬手食得多,德國豬手食得比較少,但以前食過好鍾意。 德國咸豬手與一般豬手不同之處,在於肉質嫩滑之餘,表皮做得極為乾脆。 聽說秘訣在烤焗時噴上麥啤(部份因口味不同會噴上黑啤),當啤酒的糖分炭化在豬手表皮,就形成一層金黃焦脆。 有如麥芽糖一般的色澤。 口感風味獨特,因而聞名遐邇。這間的德國咸豬手看上去比較乾身,特別處是加上香口的炸蒜,且附以桂花蜜蘸點,以前未試過這樣食。 一試之下,表皮韌脆兼有(頗難得,說明有下功夫),焦糖香味混以炸蒜,味道極為香口,豬肉較為乾身,肉汁不如以前嘗到的豐盈,但仍算軟滑。再蘸桂花蜜一試,蜜味馥郁,使其甜味更重,如果不嗜甜的話,可能覺得過重,但我自己就覺得和德國豬手的咸香配搭不錯,佐以白飯就更是一流。這家的德國豬手算不上我吃過最好吃的,但風味獨特,可以一試。除左豬手之外,我地都食左個咕嚕肉。 依道菜尚算不錯,色澤橘紅,酸甜滑溜,炸漿不算厚,幾開胃,是送飯之選。不過不失,小菜有一定水準,豬手是招牌,黎食既可以試一試,記住喊飯。
這家的德國豬手算不上我吃過最好吃的,但風味獨特,可以一試。