2005-09-20 38 views
近半年都幫趁過幾次,每次都會買幾百蚊生果,店員態度就一向都唔多好,不過諗住買野咪俾錢咁簡單,吋得幾多丫?而且見佢D生果幾特別,所以keep 住都有幫趁,估唔到臨近中秋,愈唔憂做,態度就愈臭吋。見佢日本桃六個連禮盒賣$368,散裝兩個一包賣$128,我同店員講想買一盒,店員開一盒俾我睇,六個有四個細好多,我問佢點解同兩個一包既桃比會細咁多,店員好唔耐煩咁話:「咪一樣囉,角度唔同之嘛!咪又個D貨!」我同佢講既然一樣,咁我揀兩個一包既買八個,跟住我揀左四包擺上檯問佢要個盒,店員隨便望望,一句冇喎!冇盒都算勒,問佢幾錢?佢話:咪$128 蚊兩個囉,我話乜唔係$368 蚊六個咩?你又話D貨一樣既?個店員態度更加惡劣,望都費事望你,淨係手一指:問佢啦!,我諗佢指果個係老闆,老闆當然更吋,一句:唔買就算,當時我都未望到佢指邊個,老闆已經跟手將我原本揀好放o係檯上面既桃拎返走,望都冇望過我,嘩!仲慘過同佢乞!本來買得五百蚊生果,總數都係爭十零蚊好少事,但係以我理解係買得多所以平幾蚊,原來真相係執埋D細個一盒所以平幾蚊,如果你一早話兩個包裝係揀D大既出黎所以貴D都可以接受,而唔係問你就話一樣,(仲吹水話
見佢日本桃六個連禮盒賣$368,散裝兩個一包賣$128,我同店員講想買一盒,店員開一盒俾我睇,六個有四個細好多,我問佢點解同兩個一包既桃比會細咁多,店員好唔耐煩咁話:「咪一樣囉,角度唔同之嘛!咪又個D貨!」我同佢講既然一樣,咁我揀兩個一包既買八個,跟住我揀左四包擺上檯問佢要個盒,店員隨便望望,一句冇喎!冇盒都算勒,問佢幾錢?佢話:咪$128 蚊兩個囉,我話乜唔係$368 蚊六個咩?你又話D貨一樣既?個店員態度更加惡劣,望都費事望你,淨係手一指:問佢啦!,我諗佢指果個係老闆,老闆當然更吋,一句:唔買就算,當時我都未望到佢指邊個,老闆已經跟手將我原本揀好放o係檯上面既桃拎返走,望都冇望過我,嘩!仲慘過同佢乞!本來買得五百蚊生果,總數都係爭十零蚊好少事,但係以我理解係買得多所以平幾蚊,原來真相係執埋D細個一盒所以平幾蚊,如果你一早話兩個包裝係揀D大既出黎所以貴D都可以接受,而唔係問你就話一樣,(仲吹水話係我睇錯,角度唔同之類既廢話)揀完又唔同價錢,完全冇職業道德可言!
其實佢賣緊既生果牌子,大部份又一城Tatse 都已經有得賣,連包裝都一樣,價錢仲平近三成,態度當然好得多,當晚我都係見去開九龍城就腳,揀o岩貴多少都冇所謂,誰不知臨近節日,生意好就擺出一副唔買把就,啋你都o徙氣既面!