2023-05-15
上環新開左間外賣麵店「阿爸鮮食」經過見到幾健康所以同朋友買黎試下首先有四款湯底可以揀飯麵主食共有8款可揀 仲可以加4蚊叫菜底然後再自選配菜 個人認為3-4款岩岩好😄今次我試左鮮濃骨湯、菜底🥬濃骨湯都幾鮮甜 飲落似冇落味精😄菜底包兩款菜:娃娃菜同生菜小編平時都中意食呢兩款菜而且分量都唔少😋配菜見到係其他麵店比較少見所以特登叫黎試下😝土豆片:切到好薄!口感幾特別!煮到軟身但又唔會一夾就散仍然保留少少爽脆👍🏻台灣大甲芋角:好濃既芋頭味!都係煮到好軟身 但唔係粉既芋頭~鮮肉包心丸:鮮肉餡食落同出邊嘅好唔同肉餡有調味 適中鹹味 肉質彈牙咬落去亦會爆出濃濃肉味嘅汁🤩鮮魚鰾:份量極多!一碗都有8舊左右本身唔知係啲乜嘢 原來係魚肚口感比較爽脆有啲似食緊魷魚🤣朋友叫左蕃茄濃骨湯同樣係零味精!湯底冇加好多茄膏,飲落唔會死甜~紫薯粉絲出面車仔麵店好少有粉絲好彈滑,好似食緊啫喱咁😆日本蘿蔔片:冇渣而且都比較甜,同蕃茄湯好夾。北海章魚丸:好大粒,每一啖咬落去都食到章魚粒,好滿足!麻吉燒:年糕Q軟,魚餅爽脆;估唔到車仔面可以食到麻吉燒🤣自製魚餅:每日自己新鮮製作,入面鯪魚肉仲要係自己手打,魚肉味濃郁,絕對係心機之
上環新開左間外賣麵店「阿爸鮮食」
經過見到幾健康所以同朋友買黎試下
首先有四款湯底可以揀
飯麵主食共有8款可揀
仲可以加4蚊叫菜底
然後再自選配菜
個人認為3-4款岩岩好😄
今次我試左鮮濃骨湯、菜底🥬
濃骨湯都幾鮮甜 飲落似冇落味精😄
菜底包兩款菜:娃娃菜同生菜
小編平時都中意食呢兩款菜
而且分量都唔少😋
配菜見到係其他麵店比較少見
所以特登叫黎試下😝
土豆片:切到好薄!口感幾特別!
煮到軟身但又唔會一夾就散
仍然保留少少爽脆👍🏻
台灣大甲芋角:好濃既芋頭味!
都係煮到好軟身 但唔係粉既芋頭~
鮮肉包心丸:鮮肉餡食落同出邊嘅好唔同
肉餡有調味 適中鹹味 肉質彈牙
咬落去亦會爆出濃濃肉味嘅汁🤩
鮮魚鰾:份量極多!一碗都有8舊左右
本身唔知係啲乜嘢 原來係魚肚
口感比較爽脆有啲似食緊魷魚🤣
朋友叫左蕃茄濃骨湯同樣係零味精!
湯底冇加好多茄膏,飲落唔會死甜~
紫薯粉絲出面車仔麵店好少有
粉絲好彈滑,好似食緊啫喱咁😆
日本蘿蔔片:冇渣而且都比較甜,同蕃茄湯好夾。
北海章魚丸:好大粒,每一啖咬落去都食到章魚粒,好滿足!
麻吉燒:年糕Q軟,魚餅爽脆;估唔到車仔面可以食到麻吉燒🤣
自製魚餅:每日自己新鮮製作,入面鯪魚肉仲要係自己手打,魚肉味濃郁,絕對係心機之作🥰
飲品:
玫瑰解鬱飲:玫瑰同茉莉花味好出😍
最正入面有個椎體茶隔,唔會飲到啲花瓣
小麥茶:濃濃既小麥味,店長推介夏天幫助去油🫶🏻
食完野飲呢啲清熱清爽野就岩哂👍🏻
總結:車仔麵平均每個人大約$70左右,價錢貴唔貴就見人見智~
麵底雖然唔算多,但就比出面特別,除左紫薯粉絲,仲有南瓜麵、淮山麵等,仲可以轉菜底👍🏻粉麵吸哂湯汁食落肚都夠飽😋
加上佢地湯底係零味精,夠哂健康!
最欣賞既係佢地車仔麵配料好多都好特別,出面好少食到,有D仲係佢地新鮮整!配料份量都好足,成個容器裝滿哂!
真心好欣賞店長,雖然係一碗車仔麵,但由落單、親自製作健康食材、溫柔禮貌既態度中,我地已經感受到佢係一位慈祥既爸爸,再到食車仔麵,都感受到每一碗都係心機之作。