2018-02-15
情人節又過年行完花市諗住同屋企人食好d,5大2小攞7位飛,等時話大枱第一張,等咗半個鐘3歲小朋友瞓咗要抱,10個月大BB只可手抱,主動話唔介意分枱座,派飛姐姐話可以泊3張枱6人位我哋都唔介意...轉頭見最入單邊卡位有4人空枱,淨隔離一個婆婆食緊嘢,諗住俾我哋,問可唔可以俾小朋友入去先,或者我哋部份人入去先叫嘢食都可以,有個高級d男人話唔得,等婆婆走嗰度坐8位,前面有2張4人枱走咗,我哋話分開坐又唔得,男人話近門口有張枱埋咗單俾我哋,以為係一張現坐8個人,用4張2人枱泊埋嘅位,再等10分鐘見嗰枱人仲食緊,又話有嘢未到,再問先知原來係門口超窄6人卡位,現坐3人做開食肆無理由唔知小朋友其實比大人用得更多位,全枱食物熱茶對小朋友好危險,何況係坐6個人都有難度嘅超窄卡位要坐7人所謂第一張大枱等到2~4人枱已經反超前過咗8個no,門口已經無乜人都堅持只俾張超窄卡位,唔知算唔算歧視小朋友食唔到嘢嬲到即走