2021-01-31
我同朋友係食2:15-4:15呢個時段,當日大概2:19pm 入座,2:50pm上飲品,15:16上野食,唔知係咪當日比較多人,所以上菜時間耐左呢?🤔餐廳環境方面,大堂金碧輝煌,配埋水晶吊燈,華麗典雅,大堂打卡都夠哂靚❤️ 而餐廳嘅裝修亦係英式設計,雲石餐枱、英倫大梳化,連茶杯茶壺係英倫風,印有玫瑰圖案🌹。呢到嘅下午茶擺盤比較特別,係座地三層架,有半個人咁高,而每隻碟都有靚靚玫瑰花邊,相當適合打卡!可惜現場燈光比較暗,影相都有d難度。雖然打卡未必有其他餐廳咁光猛,但正因為燈光暗暗地先有情調嘛,環境氣氛係舒服嘅,枱同枱之間又有足夠距離,唔會好嘈,約三五知己黎食個tea,傾下計都唔錯呀!至於食物方面,英式下午茶包括:🍱鹹點:【朗廷三文治】(龍蝦、煙三文魚)個包有點乾,但中間嘅醬係幾好食。【海德公園】(蕃茄忌廉、水牛芝士、原種蕃茄)賣相幾靚,幾中意佢個蕃茄味。【鵝肝醬】(開心果無花果醬甜麵包)有果醬甜甜地,中和到鵝肝果重漏漏地嘅感覺,唔錯!【蘆筍蟹肉撻】(蟹肉沙律及松露)不錯不失,都食到有蟹肉,松露味就唔算好突出。🧁甜點:【冬日粉紅淑女】(法式泡芙配果仁糖霜及濃郁柚子)本來滿心期待,因為佢最靚
至於食物方面,英式下午茶包括:
🍱鹹點:
【朗廷三文治】(龍蝦、煙三文魚)
個包有點乾,但中間嘅醬係幾好食。
【海德公園】(蕃茄忌廉、水牛芝士、原種蕃茄)
賣相幾靚,幾中意佢個蕃茄味。
【鵝肝醬】(開心果無花果醬甜麵包)
有果醬甜甜地,中和到鵝肝果重漏漏地嘅感覺,唔錯!
【蘆筍蟹肉撻】(蟹肉沙律及松露)
不錯不失,都食到有蟹肉,松露味就唔算好突出。
🧁甜點:
【冬日粉紅淑女】(法式泡芙配果仁糖霜及濃郁柚子)
本來滿心期待,因為佢最靚,上面果層泡芙配柚子,係幾好食,有濃郁柚子味,唔會太酸,但下面嗰層配果仁糖霜嘅泡芙就太甜,我食咗一啖就食唔到落去🤭
【蒙布朗蛋糕】(杏仁朱古力蛋糕配自家製杏脯醬)
濃郁嘅朱古力味,蛋糕都幾綿軟,唔錯。
【紅頰珠士多啤梨撻】(靜岡縣紅頰珠士多啤梨、薄荷奶凍、雲呢拿撻)
呢個味道最清新,士多啤梨唔會太酸。
【爆脆黑朱古力棒】(黑朱古力配爆炸糖及百香果乾)
呢支棒咬幾啖就食完,都幾中意佢呢隻黑朱古力味,雖然最後先食佢,但係食嘅時候都重係好脆。
整體而言,食物係唔錯,你知啦!下午茶有d真係只可打卡,食落唔掂架嘛,但呢間都算唔錯,員工服務又幾好,係等得耐左少少而已。