2021-01-03 953 views
星期日去咗將軍澳康城個新商場行下,嗰度開張無耐,所以有起碼一半舖未開。🇨🇷估唔到商場有泰菜食-「亞泰」,咁啱我哋又好耐無食,所以就二話不説入去幫襯。由於我哋早去,所以一入就有位,但後尾坐滿哂人!餐廳面積唔大,不過環境幾好,行暖色調🌿。餐廳定價唔算貴,份量亦正常。菜式選擇花多眼亂,有勁大本餐牌。冬蔭海南雞湯河($75),🍜冬陰功湯同海南雞都係我鍾意食嘅嘢,兩樣夾埋係超正嘅組合!海南雞份量好多,雖然唔係去骨,但亦都好厚肉。冬陰功湯底偏酸,幾開胃🤤;河粉幼身兼掛湯。你睇吓啲雞幾白𠽌𠽌🐔!泰式菠蘿海鮮炒飯($98),🍍菠蘿炒飯絕不欺場,用上菠蘿殼做器皿。炒飯面頭有好多肉鬆同腰果,好易摷跌,好彩下低有隻碟墊住。🍚炒飯飯粒分明,海鮮種類多元化,而且仲有三色豆以及估唔到嘅臘腸。馬拉盞炒通菜($68),唔好睇個樣無乜特別,實則佢係超好食😋,勁惹味。通菜本身幼嫩,無渣。馬拉盞鹹香濃郁,而且帶點微辣🌶,好想配白飯食吖。椰汁雞湯($68),二人份量啱啱好,雞湯熱辣辣,正啊🔥。椰香撲鼻而嚟🥥,飲落仲酸酸哋添。湯底睇得出用上好多唔同香料煲!雞湯賣呢個價錢真係抵。青檸梳打($28),🍋青檸如果多啲就好。泰國鮮椰青
冬蔭海南雞湯河
冬蔭海南雞湯河
你睇吓啲雞幾白𠽌𠽌🐔!
泰式菠蘿海鮮炒飯
馬拉盞炒通菜
椰汁雞湯
青檸梳打
青檸梳打($28),🍋青檸如果多啲就好。
泰國鮮椰青
泰國鮮椰青($38),椰青真係無乜好講🤣,椰青大大個,椰水清甜。
總括嚟講,康城依間唯一嘅泰菜店出品都唔錯!如果夾啱時間,呢度更提供套餐優惠添,簡直係益街坊價,難怪咁多人幫襯😁。
$200 (Lunch)
馬拉盞炒通菜