2018-04-28
由於要輪班工作,紅假通常唔關我事,其實放Weekday我仲Like , Shopping可以他他條條,食嘢自由自在,就算去街市都唔使同人迫一心想去楊屋道街市,趁放假玩下煮飯仔,海鮮好靚呀,但係計落條數買料都要成千蚊,仲要煮仲要洗,都係唔好攪了,就喺附近搵食算吧。行去百悅坊巡下,見到福丸水產D廣告牌都幾搶眼,咦!我偶像森美,早幾日咪剛剛黎過!日本野又啱哂我胃口,一於直上11字眾所週知日本文化以禮待人,一到福丸,店員恭敬地招待侍茶,貼心地問我們會否有些食材是不吃的,言談間向我們推薦了「廚師推介」這道餐單,反正自己買料都預左成千蚊,即刻落單就等食😜頭盤嘅前菜5點已經不得了,有日本🇯🇵南瓜 、青瓜蟹肉啫喱 、蒜子漬 、小女子和澤蟹 ,五款輕食由淡漸濃每一款都精緻好味,如藝術品一樣,令人賞心悅目😍刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店員上餐的時候,會逐一介紹每種刺身,進食的先後順序牡丹蝦頭也是廚師特別油炸過的(可以整個吃下),並細心提醒我們可以小心享用刺身果然係超級新鮮螢光魷魚仔🦑外型盞鬼,結果是除了wasabi 之外,全部清曬😜壽司⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️絕對不平凡的壽司,碎葱吞拿魚手卷、蝦蛄(日本賴尿蝦),活北寄貝,順序由手卷
前菜5點
刺身
刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
刺身果然係超級新鮮
壽司
壽司⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
絕對不平凡的壽司,碎葱吞拿魚手卷、蝦蛄(日本賴尿蝦),活北寄貝,順序由手卷開始,之間可用生薑來分隔,是最正宗壽司食法
A4和牛薄燒
A4 和牛薄燒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
和牛輭熟juicy,薄燒脆面內層香蔥夾心,每一啖都充滿肉汁同蔥香,好味到要閉上眼睛,仔細去感受👍
毛蟹茄子煮
毛蟹茄子煮⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
茄子活像一塊浮萍浸煮在清甜的上湯中,上面是拆了殼的毛蟹肉,鮮甜美味,金薄及三文魚籽,啖啖精華,味道滿分
海膽烏賊、小茄子天婦羅
揚物⭐️⭐️⭐️⭐️
小茄子、海膽烏賊天婦羅都炸得非常出色。
白燒活鰻魚
鰻魚的質量必須要嚴謹挑選,白燒即是無添加,金黃嘅表面恰到好處,可見廚師嘅精湛技巧
黃金蟹膏甲羅燒
單看食材已經想像得到有幾勁,,蟹膏、蟹肉、蟹籽、海膽嘅精華化為一體
日本番薯豚野菜烏冬
Gimmick係這種豬原來是以番薯飼養,以熱湯烏冬作結,暖胃又飽肚,真係非常非常滿足
Wasabi雪糕
冰涼CHOK 喉嘅wasabi 雪糕真有趣,一時之間我弄不清自己是在吃Wasabi,還是在吃雪糕🍦
Omakase 好處係食材一定是當時得令,廚師發辦自然亦會盡顯功架,最正係在沒有思想準備下去品嚐每一道菜,感覺係一浪接一浪的驚喜。香港人生活忙碌,好應該久不久對自己努力工作,奬勵一番!