2022-07-16 774 views
脆皮椒鹽豆腐越不起眼嘅食物先係最難最考廚師手勢。成日都覺得炸豆腐好難整。因為豆腐咁樣軟林林都唔知點樣可以炸到外皮趣卜卜。寶哥佢嘅手勢真係非常好,可以將佢嘅外皮炸到脆,好似一粒骰仔C咁,疊高都完全冇難度。入邊嘅豆腐仍然係咁滑溜,係一個非常好嘅頭盤。凍檸茶$18冇錯!凍檸茶都要推介。唔好望佢好似一杯普通嘅凍檸茶咁樣,但係飲落先知道原來呢度嘅凍檸茶個茶底係落左花落去一齊煲,所以飲起嚟個檸檬茶係有一陣陣嘅花香,比起普通嘅檸檬茶冇咗陣苦澀濃味,特別怡人。失傳醬脆皮生炒骨$148真係唔係講笑,呢度嘅生炒骨係食過最好味嘅生炒骨!佢個外皮嗰種酥脆,你一食一咬開就會知道,仲要我哋喺度傾偈,擺咗一陣凍咗都仍然係咁脆。而且用嘅係新鮮豬肉,所以肉質特別好、鮮嫩又Juicy!老闆娘話俾我哋聽呢度嘅生炒骨用咗自家製嘅蘋果醋去烹調,所以食起嚟甜酸度適中。避風塘辣蟹$580一上枱晒周圍枱嘅人嘅注目,一件就知道係好架勢嘅招牌菜。就咁望都已經知道佢用心製作,你見佢嘅蒜蓉粒大小不一,有啲仲有少少衣。全部都係舖頭師傅自家製既蒜蓉,同埋自己炒香,我諗喺天橋底都聞到佢嘅蒜蓉香氣。粒粒香脆,用嚟送飯都好適合。肉蟹本身已經炸到脆卜卜

脆皮椒鹽豆腐
凍檸茶$18

失傳醬脆皮生炒骨$148

避風塘辣蟹$580
一上枱晒周圍枱嘅人嘅注目,一件就知道係好架勢嘅招牌菜。

肉蟹本身已經炸到脆卜卜,有啲較軟嘅位置,我係連殼一齊食。

當然最高級最享受嘅食法就係將蟹拆肉,然之後放上蒜蓉同埋佢嗰啲香蔥一齊食,就會非常香口。

今次揀咗星洲炒米。佢嘅新竹米粉非常幼,而且條條分明,炒得非常乾身,每一條都染上咖喱粉嘅香氣同顏色。

星洲炒蝦球米粉
最正嘅係在撈埋食淨咗嘅避風塘炒蟹入邊嘅蒜蓉,咁先係識嘆嘅做法。蝦球又大大粒,再配襯埋蛋絲同埋叉燒絲,正!

見到寶哥嘅金牌同埋同各位政要/明星影嘅合照,呢一間細細的私房菜俾我哋有好大嘅驚喜!
廚師製作非常之用心,而且手勢係真係同出邊嘅師傅冇得比,我哋一定會再返嚟食其他菜式。

咁好味嘅晚餐就同今晚嘅天空一樣,美倫美奐、目不暇給。
2022-07-13
Type of Meal