2020-07-06
又係一個月黑風高內臟夜,聽聞呢度有古法焗魚腸,我內臟俠緊係要去探一探虛實啦!但我好失策,竟然食完返嚟,𥄫下其他人嘀食評,先知道佢有火爆炒雞子!靠!好想食呀!係香港食雞子係會俾人鄙視,尤其打邊爐,一叫親~實有人陰陽怪氣,話你核突講真!我咁鍾意食內臟,連雞子呢嘀入門版都唔食,我仲洗出嚟行?唉~又扯遠咗!講下嘀餸先!黎得梗係要叫佢個焗魚腸啦!噫?上菜先發現佢個魚腸係煎㗎喎!唔打緊,好餓,食咗先講!嘩!好掂喎!個蛋唔老又夠乾身!夾雜住大量香蔥,A?脆脆地嘅?佢竟然加咗蛇羹入邊嘅薄脆呀!妙也~妙也~魚腸洗得乾淨,唔會有澀呢個味 會stay响你條俐,份量又夠多!值得叫呀!之後到韭菜花炒豬什,韭菜花夠嫩,豬什夠多又夠新鮮!火候啱啱好,又夠獲氣!嘀豬什唔韌!又清哂一碟!仲叫咗呢度嘅招牌!炒蓮藕鯪魚餅!!外脆內彈~唔油喎!蓮藕又爽又多!夠晒真材實料呀!佢唔會死實實,塊野好好彈性,唔知係佢個鯪魚膠打得好定有咩獨門秘技!(江湖傳聞佢地自已親手撻!)抵佢做門面擔當嘅~個人覺得自己影得相當有立體感!出邊煎得金黃,格住個mon都聞到彈牙呀椒鹽鮮魷同豉油王鵝腸,一睇就知送酒孖寶啦!佢呢個豉油王鵝腸,就唔係新鮮鵝腸嚟
唉~又扯遠咗!講下嘀餸先!黎得梗係要叫佢個焗魚腸啦!
噫?上菜先發現佢個魚腸係煎㗎喎!唔打緊,好餓,食咗先講!
蔥蛋炒魚腸
火候啱啱好,又夠獲氣!嘀豬什唔韌!又清哂一碟!
韭菜花炒豬什
蓮藕鯪魚餅
佢呢個豉油王鵝腸,就唔係新鮮鵝腸嚟!同鹹咗少少又濕咗嘀!
但椒鹽鮮魷正呀!粉漿夠薄脆岳岳!上高再加乾濕蒜,香蔥,辣椒,問你點頂?兩支藍妹丫!
椒鹽鮮魷
豉油王鵝腸
佢係好有心機,將嘀魚肉起咗,扭成日一朵朵花係條魚隔離,心思係有,但媽呀!好多骨呀!係我唔識食!對唔住
叫得豉油王炒麵,就證明我哋唔夠飽啦!
佢個豉油王炒麵炒得好乾身,一嘀都唔油,個麵又夠爽又多芽菜,有一說一!炒得靚!
炒麵豉油王
冬菜牛肉
最慘家下嘀舖頭話執就執!嘀廚房又唔知去晒邊,成日左試右試,有時都冇乜心機!
雖然依一間都夠老字號,又夠鑊氣,環境直逼旺角卡門張學友講數場景,但始終唔係我心目中覺得最好食....唔知係以前嘀大排檔加咗時代濾鏡,定我嘴尖咗!
其實煊記係合格㗎!有機會再嚟食一定要試佢個火爆炒雞子