2017-01-26
大角咀 - 一個與世隔絕既小社區 即使近十幾廿年有奧運站所覆蓋 但始終比較少人去除左我住得比較近 可以閒時走走 夏天有室內泳池 冬天可以去食下野打邊爐不過大角咀未來都會有大改變 舊樓多 不斷重建開發新型樓宇 改建工廈為不同形式的商廈 而且小店食肆都紛紛入駐而多年來都有一定客人幫襯 都可以數金船長莫熟食左好多年 真係食極都保持到質數五頻六色 吸引非常的餐牌由早到晚 一次過列出 無花無假入內仲有自家畫既MENU描繪環境舒適 坐得安心食得放心傾計都特別開心下午茶時間 緊係要食返個合理又全乎經濟原則既茶餐啦唔雖要AFTERNOON TEA我只要QUALITY TEA就夠喇 所以我行多幾步都要過黎呢到!!!!!!點左個香蒜茸欖油蜆肉意粉 $36炒既意粉 極度乾身 一條條意粉好分明 証明油量控制好食落係Al Dente 岩岩好 外層唔會太乾 食得出既橄欖油味度而且每一條麵都唔會斷開晒 長長的保留得到蜆肉份量唔少 絕不偷功減料 肉質彈牙 無沙石 蒜茸香口同意粉蜆肉炒埋好夾 唔會太多令個麵同配料過份蒜味惹味又夠熱 下午茶份量剛好 唔會影響到晚飯胃口即磨咖啡 跟餐+$8啡味香濃 即磨始終都即溶大分別香味
即使近十幾廿年有奧運站所覆蓋 但始終比較少人去
不過大角咀未來都會有大改變
舊樓多 不斷重建開發新型樓宇
改建工廈為不同形式的商廈 而且小店食肆都紛紛入駐
而多年來都有一定客人幫襯 都可以數金船長莫熟 食左好多年 真係食極都保持到質數 五頻六色 吸引非常的餐牌
由早到晚 一次過列出 無花無假 入內仲有自家畫既MENU描繪 環境舒適 坐得安心食得放心傾計都特別開心 下午茶時間 緊係要食返個合理又全乎經濟原則既茶餐啦
所以我行多幾步都要過黎呢到!!!!!!
炒既意粉 極度乾身 一條條意粉好分明 証明油量控制好
而且每一條麵都唔會斷開晒 長長的保留得到
蜆肉份量唔少 絕不偷功減料 肉質彈牙 無沙石
蒜茸香口同意粉蜆肉炒埋好夾 唔會太多令個麵同配料過份蒜味
惹味又夠熱 下午茶份量剛好 唔會影響到晚飯胃口
啡味香濃 即磨始終都即溶大分別
香味有回甘 濃度唔好高 唔會太苦
加少少忌廉就令口感更CREAMY同順滑
不過始終係機磨即出 咖啡油略為失色 入口Long last時間比較下短
但於一個寧靜下午 一個下午茶再來一杯即磨咖啡
醒神又滿足 環境上又適合三五知己傾傾計 遠超幾十蚊價錢比到你既體驗