2017-03-05
弘嘅二段丼口碑一直唔錯,想試好耐,呢日終於成行。門面好和風嘅感覺,環境光猛。佢哋係間專賣日式丼物嘅食店,揭一揭餐牌,無諗到選擇原來都幾多。店員先拎咗味噌湯同一碟調味料嚟,入面有酸薑、漬蘿蔔、山葵等等。極丼,上面鋪咗藍鰭吞拿魚大腩、帆立貝、海膽、油甘魚同赤蝦,刺身份量豐富,甚至將飯都遮住晒。海膽、帆立貝同赤蝦鮮甜、油甘魚爽口、藍鰭吞拿魚大腩入口有油香,另外仲有厚燒玉子、青瓜片同雜菜等等。米飯方面醋味啱啱好,又唔會太酸,質感就比較軟身,不過單食都覺得唔錯。薔薇二段丼,呢個係供應至六月左右嘅期間限定款式,分咗上下兩層,既精緻又吸引。上層用刺身捲到好似幾朵玫瑰花咁,中間淺紅色嘅吞拿魚有魚香,旁邊就係白身魚,仲用咗三文魚子同蔥花等等點綴,加上火炙過,食起嚟有焦香。下層飯面分別鋪咗蟹肉、海膽魷魚同蟹膏,可以各自撈飯食,又或者按個人喜好混合咁食。蟹肉加咗芝麻同紫菜絲等,味道溫和。海膽魷魚有咬口,蟹膏就同薑蓉蔥花相伴,鹹鮮甘香。整體嚟講味道濃郁討好,中間酸香嘅漬八爪魚就可以消滯。薔薇二段丼兩層都有米飯,原本怕太多會食剩,好彩實際份量適中。加上賣相靚,睇得又食得,應該幾討人歡心吧?但係留意返,所有丼物都
但係留意返,所有丼物都係即叫即整,薔薇二段丼仲要啲時間去造型,變相等候時間就比其他丼物長啲啲,當日我哋食完嗰份極丼之後先整好,如果想食嘅話就要有啲心理準備。