2008-08-04
以前間中都會去「一壽司」飲飲食食~不過自從上星期六(8月3日)之後,我以後都唔會再去雅蘭呢一間.. 請留意相片紅圈部份當日,難得撞到朋友,忽發奇想,就結伴去呢間店食宵夜時段,到達已經12:15am,不過見只等幾張就冇謂,門口既姐姐(雖然外型TB,唔肯定其實係先生定小姐)話:「我地last order 12:30am有冇問題,一係你地揀定野食先啦」,ok~咁就聽佢話一次過劃晒,費事趕唔切人地收鋪~唔好阻人收工!!之後~食到12:45am (其實仲有一碟未黎),已經叫我地埋單~都冇所謂~點知一睇:「咦!!價錢唔同咗既??」(落單時前言) 我:「我想問係嗌4串串燒係$44??」(記得每串原價$12)侍應A:「係呀!!$嗌4串平d架~」我:「咁就4串啦!!」(重回埋單時的對話) 我:「4串串燒點會$48既??」侍應B:「你嗌咗4串~咪$48囉.」我:「張ORDER紙唔係咁寫喎~一係你拎番我果張ORDER紙黎喇~」(若無其是) 侍應B:「你張ORDER紙係舊架~」我:「吓!!你張ORDER紙舊~咁唔關我事喎~」侍應B:「係呀!!可能換漏咗一兩張啦!!」我:「咁但係你出面派既ORDER紙同入面唔同
侍應A:「係呀!!$嗌4串平d架~」
我:「咁就4串啦!!」
(重回埋單時的對話) 我:「4串串燒點會$48既??」
侍應B:「你嗌咗4串~咪$48囉.」
(若無其是) 侍應B:「你張ORDER紙係舊架~」
我:「吓!!你張ORDER紙舊~咁唔關我事喎~」
侍應B:「係呀!!可能換漏咗一兩張啦!!」
我:「咁但係你出面派既ORDER紙同入面唔同~你冇人同我講喎!!」(請記得我之前係有問過,係咪$44)
侍應B:「但係我地加咗價~」
我:「咁即係點呀~你地加價又唔講~又俾張舊既價錢表我,你地加價,如果知道加左,有D野貴咁多,我都有權唔嗌卦~咁而家點解決??」
侍應B:「我地真係加左價!!或者麻煩你埋咗張單先.」
呢一刻~好有俾人霸王硬上弓既感覺~~
之後~無奈地俾左張信用咭佢~(由於本人的職業問題,順手放低咗張咭片)
跟手就有一個好好聲氣既姐姐走埋黎了解事件經過...
隔左唔夠一分鐘
好好聲氣既姐姐問:「如果我地減番$4,你係咪唔會追究??」
我:「我從來冇話過要追究,亦都唔係$4既問題~我唔記得其他既ORDER紙價錢~應該都係唔同左..」
好好聲氣既姐姐依然追問:「我地減番$4,你唔會再追究??」
講到尾~都係驚我唱佢,同公諸於世~
哎~大家下次食野~真係睇清楚先好呀!!