2016-04-14
今日有幸美女請食 lunch,大家同樣食量驚人又愛辣如命,上搵左搵右搵,達成協議去試一碗小麵啦!花左 15 分鐘終於搵到間舖,雖係馬路邊,但完全唔顯眼。長方形小店,有長枱及面壁牆邊高櫈,刻見整間舖只有一位外藉男仕食客,lunch time 全場空蕩蕩。直到我地食完埋單,先有兩個大陸自由行撞入黎食兩碗BB辣湯麵,生意難做呢!由老闆娘到伙記清一色都係強國人,老闆娘撻朵話她來自浙江。最搞笑以為美女同事都係祖國出產,哈哈!睇完晒 menu 都唔多知點 order,好采侍應阿嬸詳細說明及推介,thank you。想食牛蛙無,其他海鮮都無!螺無、 蝦無、鮑魚無,好失望!涼伴茄子,甜既?微腍爽口冰涼又充滿水份,作前菜、開胃菜都不錯。夫妻肺片,多款內臟,牛舌牛肚軟棉,牛展嚥韌,淋上少量辣椒油係表面又唔撈勻,微辣不香不麻,味度非常一般。口水雞,跟夫妻肺片同一情況,微辣不香不麻。肉質感受不到嫩滑,不過有雞味既。薄薄雞皮滑溜,雞胸肉腍,全部係雞上莊,只有雞胸及雞翼,辣汁水汪汪,鹽水咸雞淋上辣椒油,味道單調普通。豬手碗豆麻辣湯麵大辣,大麻辣湯未算太辣,但我生理反應一向大汗,香料熱力由胃裡散化,無得走。麻辣湯底
豬手碗豆麻辣湯麵大辣,大麻辣湯未算太辣,但我生理反應一向大汗,香料熱力由胃裡散化,無得走。麻辣湯底辣中帶甜,可能因為有碗豆同肉鬆。濃味豬手勁滑勁腍,連皮都原全腍滑入味,豬皮不是爽彈嗰種,一啜全部肉盡收口中,食得方便。
麵條捲上肉鬆碗豆夾住大量麻辣湯倒落口,味道都滿意,心情大爽。食得開心只係食一碗湯麵唔夠喉啦,叫多碗撈麵 share 先得。
麻辣五香牛腩撈麵大辣,五香牛腩夠高質,入口鬆化,五香味濃郁而強烈,只係厭佢太凍,牛腩係唔熱架。撈麵麵質比湯麵更嚥韌富彈性,撈麵辣汁比湯麵更香濃更美味,非常滿意。不過比我理想中既味道始終有點距離,唔夠香唔夠辣唔夠麻。
食飽飽當然要黎個冰凍可樂作 happy ending 啦!可樂完全唔凍?救命!初時我以為無雪過,水蒸氣都無滴,飲落比室溫涼小小,似係比冷氣機吹過。
其實麻辣湯麵、麻辣撈麵、口水雞全部都係同一隻味囉,雖然味道幾好,但有點悶。