2015-02-20
睇到上一編食家既遭遇深表遺憾,我又未試過咁慘喎,真係 bad luck!幾乎每次都係晚市先會黎幫襯,有美味燉湯飲麻,從未試過下午茶呢。今朝先係美國返黎,好掛住港式廣東菜呀!返屋企放低行李再食埋 lunch 先返公司,年三十晚有得早放兩個鐘,做咁多年第一次乍!獨獨午餐好奇地試個單點碟頭飯啦,再挑戰粟米斑塊配白飯!HKD38 蚊送汽水?平到笑,哈哈。等左 10 分鐘左右個 pager 終於響喇!個賣相好靚噃,金黃色既粟米汁,色澤鮮明,唔係忌廉白汁喎。熱辣辣香甜粟米汁,厚薄適中包裹住所有斑塊。斑塊炸得飽滿,外層金黃鬆化,裡面魚肉鮮嫩而帶肉汁,Juicy 不乾不老。香噴噴白飯撈上美味芡汁,加舊魚肉齊齊送入口,滿意無投訴,強運 Lucky 好味道!