2016-07-08 841 views
波兒您真係彈得好起喎,又會咁好生意既,由您開業我就睇到您依家,終有爆場既一日喇,恭喜晒 ﹗波仔真係守得雲開見月明,真係比您做起左!近來黎新襯都滿客,粉麵又真係好味既,贏香港仔幾條街!服務及衛生都有改善空間,食物品質非常好味,衰在地方衛生欠佳,而且檯櫈筷子硬係黐淋淋,又無熱茶提供洗洗食具,好可怕。但係侍應們動作始終有點慢,慢條斯理,您急佢唔急。服務態度一般,感覺不太良好,欠主動及熱誠,可能太忙又可能對待遇唔多滿意啦!永不回應既侍應瀟灑叔都唔知您明定唔明、聽到定聽唔到,答句知道都好呀。今日 lucky 地有豉油出現喇,時有時無呢。豉油難得一見,上次見過一次,美國返黎放縱左兩星期狂飲狂食,睇黎要花點時間調節一下。炸醬牛丸粗麵走蔥,牛丸重口味,落味略咸,質地結實微爽似牛筋丸多過牛丸,肉汁微滲,愛咸的食客應該非常滿意。炸醬甜甜地又唔漏,厚薄適中,滿意。粗麵乾爽較彈牙,唔會腍劈劈或有黏黏感覺,撈上甜炸醬及肉絲入口,滋味無窮,而且麵底份量也不少,飽飽啊。黎個新奇配搭,甜炸醬混辣椒油先 ﹗波記堅持無豉油供應喎,為左慳錢?唯有淨食辣椒渣啦,中辣程度好鬼正,而且夠晒香口,大愛。半甜半辣奇味特別,不錯既發現

黎個新奇配搭,甜炸醬混辣椒油先 ﹗波記堅持無豉油供應喎,為左慳錢?唯有淨食辣椒渣啦,中辣程度好鬼正,而且夠晒香口,大愛。半甜半辣奇味特別,不錯既發現。

魚蛋水餃麵走蔥,水餃魚蛋同樣相當高質,水餃足料結實醃味香甜,一咬噴汁好美味!魚蛋咸香宜人,又不乏肉汁,爽爽彈彈合格。湯底濃郁又甜美,混上爽爽高質幼,好好食 ﹗最初想食韮菜餃架,明明 menu 寫住,但無得賣囉。辣椒油既香且辣夠刺激,越食越興奮,越興奮就開胃 ﹗伴碟既生菜完全不馬虎,爽甜鮮嫩,好食到不得了 ﹗堅好食,連湯都飲晒!

牛筋豬潤麵走蔥,牛筋居然係我最喜歡既質感,筋勁軟棉滑滑腍腍,滷水汁已完完全全滲入牛筋之中,每一口都充滿滷水芬芳,好好食。豬潤爽彈無比,潤味濃厚,不乾不鞋,處理得宜好功夫!

爽到索索聲靚麵掛上大量豉油辣椒渣,香辣刺激、醒神醒腦,食極都唔夠啦 ﹗最後來兩片爽嫩甜美生菜清一清辣度,再呷兩口香辣湯汁,完美的結束。

牛丸腸肚麵走蔥,牛丸結實微爽味道偏濃而略咸,質感似牛筋丸多過牛丸。牛腸滑彈非常,外彈內嫩,牛味又濃郁,好鬼正。金錢肚非常彈牙,索汁力強勁,滷水香甜出眾。

雖然今次幼麵煮耐左有點黏口有點腍,不過依舊好味,吸引濃郁腩汁湯底,食底更加甜美 ﹗每一口都混入大量香辣辣椒渣,要高呼好味道啊 ﹗腸胃炎繼續肚痛話知佢,食多一點辣椒油殺菌添呀!

牛膀魚蛋麵走蔥,明顯可見魚蛋係好矜貴既食材,只有兩粒乍。雖然是有微弱彈性,但非常爽口,魚味濃而咸香突出,不俗不俗。超高質牛膀啊 ﹗牛味超濃郁,棉棉既質地吸盡湯汁精華,每一趙都充滿肉汁,水潤非常,外皮嚥韌而裡面軟棉,好好味呢 ﹗

爽口幼麵夾著辣椒肉走奔口裡去,大大力一氣呵成啜晒入口,好滿足啊 ﹗各食客嘆得津津有味既時候,突然奇來一句廣通話特襲:唔該坳撚麵,我巧揀,唔佳怪少少喲 ﹗這位大陸阿姐真風趣呢,哈哈 ﹗整個空間烚時停頓了半秒,無事無事,繼續食。

牛膀牛丸麵走蔥,等左足足 15 分鐘,極速食 5 分鐘閃。生菜勁爽甜鮮嫩,出乎意料的上菜。幼麵勁爽,湯香甜濃郁,辣椒肉香辣而且有豉油供應,非常幸福食飽飽。無辣不歡的我,當然每口麵都要沾上大量辣椒渣啦,好好味又刺激,正呀 ﹗

牛腩牛雜麵走蔥,點可能咁好食架!牛腩外觀有點肥,但牛脂入口爽彈極香,瘦肉鬆化無比,滷水完全滲透其中,牛味濃而滷水香,真係不能以貌取人呢。

牛雜無得彈,膀棉、腸彈、肚爽,連我一向唔多食既肺都好滿意,無腥味又乾淨又軟棉棉,金錢肚爽爽彈彈,味香濃甜美。所有食材都散發著滷水清香,濃而不濁。每一口都充滿肉汁之餘,滷水還飄香處處。生菜及芥蘭同樣高質數,好鮮嫩甜美呢。

湯底極為美味,腩汁清香,混上辣椒油全部一滴不漏被我消滅。湯汁甜美滋味無窮,連爽彈幼麵夾著辣椒渣掃入口,大滿足。

牛膀魚蛋麵走蔥
牛膀牛丸麵走蔥
牛膀牛丸麵走蔥
2016-07-07
$35 (Lunch)
牛膀魚蛋麵走蔥
  • 牛腩