2021-03-02
台坊位於尖沙咀,今日限聚令嘅完結之下,終於可以出去食下飯啦。當然,位於尖沙咀,人流當然都會好多啦,但係好彩過晚都唔使好點樣排隊,台坊嘅裝修10分有文清感覺,周圍都是木質地嘅裝修,令人好似置身係台灣的文青小店。 飲食方面我哋叫咗一個紅燒牛肉麵、一個涼拌雞絲,同埋一杯嘢飲。老實講份量唔算好多,如果係比較大食嘅男仔可能都會唔夠食,但係如果本身係細食嘅女仔來講,份量就啱啱好,價錢亦都唔算好貴。味道方面,紅燒牛肉麵嘅牛肉都算得上高質,最令我驚艷嘅就係佢嘅湯底十分之濃郁但又唔會好油膩,我哋加錢要咗個刀削麵,因為出面比較少餐廳有得食刀削麵,而呢個刀削麵十分滿意,口感彈牙得來又唔會太過硬。整體來講成間餐廳都不過不失,如果鍾意食台灣野或者鍾意食牛肉麵嘅朋友都推介佢試一試。