2011-01-23 15 views
11月6日, 位於海防道街市嘅熟食大排檔, 因為只在星期一至六開檔, 襯住星期六嚟到, 一定要試下個馳名牛丸~ 個熟食大排檔都幾入下… 行咗一段冇乜人嘅路, 跟住就見到人山人海, 原來已經入到大排檔範圍, 有好多間食肆, 亦都有幾間食牛丸~ 搵搵下終於都搵到德發~::: 丸根河 ::: $20先要食一口馳名牛丸, 一夾起已經覺得好有彈性, 一食落有過之而無不及~ 牛味豐富又好彈牙, 仲好爽口添! 果真係手打出來的~ 牛筋都係好彈牙爽口, 唔似有d牛筋淋pat pat, 好入味~ 湯底味道濃郁得嚟有淡淡嘅黑椒味, 已經無需要再落辣椒油~ 唯一係河粉有少少碎, 用筷子夾唔到要用羹…::: 丸腩米 ::: $20牛丸真係幾大粒, 好似乒乓波咁大! 頭先呀比已經講過, d牛丸真係好彈牙~ 而且真係落足百份百牛肉去做~ 真不愧為招牌名物! 另外牛腩雖然唔太嫩, 但夠淋, 而且牛味濃郁~ 雖然米粉味道一向較淡, 但呢度d湯底夠味, 米粉都變得好好味~我地仲知道佢地有隻多士叫”新嘢”, 叫多杯茶走, 原來佢地同隔離合香園有d關係, 呢2樣野係由合香園嗰邊整嘅~ 不過, 呢度環境真係有d差, 度度都好

::: 丸根河 ::: $20

::: 丸腩米 ::: $20

我地仲知道佢地有隻多士叫”新嘢”, 叫多杯茶走, 原來佢地同隔離合香園有d關係, 呢2樣野係由合香園嗰邊整嘅~ 不過, 呢度環境真係有d差, 度度都好污糟, 又大塵, 食前食後d呀姐都會啤住你, 想你食快d食完快d走咁, 所以我地食完都急急腳都走咗… 不過一分錢一分貨, 喺高消費嘅尖沙咀, 食到d咁平咁好食嘅野, 都係值嘅~
丸根河
丸腩米
德發, 合香園相鄰 可以一齊叫野食
2010-11-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
丸根河
丸腩米