2022-11-02
Recollects memories in a rosy, positive light 自宋王臺站啟用後真係多咗嚟九龍城發掘餐廳,呢間出名打卡店又點可miss out?Café門面較低調但又好上鏡,一推門入去,整個mood即刻180°轉為昭和復古mode:深桃木色調裝修、白色喱士窗簾、像古董的枱燈色調柔和,整體氣氛營造得形神俱似芝士旋風蛋包飯Omurice with Cheese > 蛋煎得幾好入口軟滑,內裡有雞肉炒飯材料頗足,如果有得揀我會剔除芝士,因為食到個滑滑旋風蛋皮、幸福感覺已滿到瀉昭和布丁Showa Caramel Pudding> 很愛這款復古甜品,雞蛋布甸香滑軟嫩又jiggly,小忌廉加粒大紅車厘子、個懷舊look配合洋食屋播放著的日本元祖級偶像派歌曲,邊食邊幻想自己好似少女漫畫啲女主,呢啲大眼仔裡面好多星星果啲公仔...青い空 Citrusy Mocktail with Yuzu Sorbet > 見人嚟親差唔多必點嘅吸睛飲品,我又試下先...珍!唔係得個樣喎,甜甜酸酸嘅味道好清新,上面一球日本柚子雪芭好醒神、橙和檸檬氣泡飲加埋超zesty
芝士旋風蛋包飯
Omurice with Cheese