2009-09-04
知道朋友決定結婚,擺酒地點將會係尖沙咀新港中心嘅彩雲軒,朋友邀請我及女友一齊去食下,俾下意見。約左當日兩點鐘,一入到去就覺得呢個場好大,起碼可以擺40席以上,加上裝潢都唔錯,唔會有一種好過時嘅感覺,始終呢度算係叫做遊客區嘛。一坐低,當然就立刻睇下有乜點心好揀啦,呢度有張特別推薦嘅點心紙,每樣都係$28-38到,就揀下啦。同朋友商量完一輪,就揀左好幾樣個名比較特別嘅。等點心嚟時,就睇下周圍嘅環境,諗下朋友結婚當晚會係點嘅情況。因為我地坐嘅係酒樓嘅最後一排,所以可以望到哂整個環境係點。誇張啲講,擺40圍以上絕對無問題呀!等左約5分鐘,點心開始陸續到喇:我地叫左:七味雞軟骨:用左大量切碎嘅蒜頭爆,不過凍左就差啲,如熱食會好好味!台式牛肉粒:呢個真係好食!一粒粒嘅牛肉加埋啲醬汁真係好快可以清哂!爽脆牛筋片:佢係一片片切到好薄嘅牛筋片,呢個算係冷盤。係淡口左啲。椒鹽魷魚鬚:一般嘅魷魚鬚....只係呎吋較大川辣口水雞:呢個用啲辣辣地嘅醬伴,酸酸辣辣咁,好開胃呀,好味呀!太白醉青瓜:諗住呢個會有多啲酒味,點知係帶甜味嘅?!奇怪在呢樣啦。青瓜又唔夠爽口呀,偏淋身。跟住就係點左啲炒蟶子呀,炒蜆呀咁,不過
等左約5分鐘,點心開始陸續到喇:
我地叫左:
椒鹽魷魚鬚:一般嘅魷魚鬚....只係呎吋較大
呀,偏淋身。
跟住就係點左啲炒蟶子呀,炒蜆呀咁,不過食呢啲當然係去大牌檔會好味好多啦~呢度都可以啦~
不過,不過,有一樣係一定要點嘅-就係流沙奶黃飽喇~ 一咬落去,流沙奶黃係奪飽而出,食慢啲都會流到成手都係,但真係好好味架!!!
總結今餐都係美滿嘅一餐,雖然試唔到啲乜野大菜式,但可以諗到朋友結婚時一定會好開心呀,首先喺度祝福佢先,哈~