2021-05-21 67 views
居港抗疫已經超過一年,實在好悶,是日假日,好想搵一間有異國風情嘅餐廳食個飯,relax下,無意中係openrice搵到呢間土瓜灣嘅日式居酒屋,好有日本風情,座位有分普通檯同埋吧檯,後者可以見到廚師為客人準備每一道菜式嘅過程,除此之外,門口仲有個日本巴士站位俾人影相,餐廳入面亦都有唔少日式商店嘅招牌,抗疫疲勞下黎呢度食下飯,打下卡,當去左日本,都係一個唔錯嘅選擇。刺身沙律:刺身沙律真係唔係好多機會食到,呢份沙律份量都算多,刺身都算足料,有四款刺身,包括我最愛嘅三文魚同吞拿魚,仲有好多蟹籽添呀。刺身全部都係厚切,入口相當肥美,加埋新鮮爽脆嘅沙律菜,配上柚子味嘅沙律汁,酸酸地,味道非常夾,食落好開胃。豚柳車厘茄卷:豚肉薄切後包住車厘茄,燒過後入口鹹中帶甜,咬落會爆汁,非常juicy,好有層次感。 明太子雞肉串:雞肉鋪上海量嘅明太子,肉質嫩滑多汁,配上味道濃郁嘅明太子,有多層口感,好好味呀。茄子/牛油燒粟米:茄子加入味粉燒過後好香,有別於一般燒肉店,呢度嘅燒茄子一d都唔油,唔錯。至於粟米,雖然份量比較少,但係都好有牛油香味。清酒煮海蜆:蜆肉大隻飽滿,用清酒煮過後,入口相當鮮甜,一份有六隻,如果

刺身沙律:

豚柳車厘茄卷:

明太子雞肉串:

茄子/牛油燒粟米:

清酒煮海蜆:
蜆肉大隻飽滿,用清酒煮過後,入口相當鮮甜,一份有六隻,如果可以多少少就更加好啦。

炸蝦天婦羅:
一份有三隻蝦同埋一隻青椒,炸粉唔會太厚,炸得香脆而唔油膩,賣相呈金黃色,非常吸引。

茶漬飯團(明太子):
茶漬飯又名茶泡飯,係一種將米飯同配料淋上茶或高湯一齊食用嘅日式料理。

茶漬飯團真係第一次試,好好奇茶點解可以混埋飯一齊食呢?飯團輕烤過後放入茶內,上面加入明太子,整體感覺唔錯﹐又可以去除油膩感。

十戶特選壽司(八貫):
八款壽司擺盤精美,其中較為有特色嘅包括吞拿魚小卷、吞拿魚腩、甜蝦、北寄貝同埋海膽。

吞拿魚非常肥美,甜蝦都啖啖肉,北寄貝新鮮爽口,海膽一d 腥味都無,值得一讚。

食日本野又點可以唔飲返d 清酒呀,店員推介我地試呢款,有淡淡果味,真係值得一試。