2021-10-29
Keyaki Group 開新餐廳,之前食過中環鐵板燒已經幾有好感。充滿期待去食新開居酒屋,門口有小心思嘅佈置,餐廳內Warm嘅日本居酒屋感覺,彷彿去咗旅行。😚 被安排坐Bar枱位置,望住師傅炭火燒,感覺特別正。雖然師傅煮野個位置開放式,但食完唔會成身煙味。🤔 整體價位相對坊間一般串燒店高價啲,但環境同服務都有旅行嘅感覺。偶然慶祝,或者食好啲嘅選擇。 > > > > > 餐 廳 環 境 & 餐 牌 > > > > > 🐥 [ 自家製免治雞肉 | HK$48 ]免治雞肉好有咬口,食到肉粒嘅咬口。每份雞肉都配有醬油雞蛋,配埋食就更有味道。 🧀 [ 芝士年糕 | HK$48 ]簡單的美味,喜歡佢燒到外皮少少脆身,然後中間爆芝嘅感覺。 🦑 [ 螢光魷魚 | HK$48 ]冷盤嘅醬汁味道開胃,而且魷魚幾有刺身感覺,幾適合配酒食。 🍢 [ 燒魚餅 | HK$48 ]魚餅實身幾有咬口,唔會粉,感覺幾飽肚。不過不失。 🐂 [ 牛舌 | HK$52 ]好喜歡牛舌,幾有牛味。燒得剛好,唔會韌。
🐥 [ 自家製免治雞肉 | HK$48 ]
🧀 [ 芝士年糕 | HK$48 ]
簡單的美味,喜歡佢燒到外皮少少脆身,然後中間爆芝嘅感覺。
🦑 [ 螢光魷魚 | HK$48 ]
冷盤嘅醬汁味道開胃,而且魷魚幾有刺身感覺,幾適合配酒食。
🍢 [ 燒魚餅 | HK$48 ]
魚餅實身幾有咬口,唔會粉,感覺幾飽肚。不過不失。
🐂 [ 牛舌 | HK$52 ]
好喜歡牛舌,幾有牛味。燒得剛好,唔會韌。
🦪 [ 蠔 | HK$120 ]
蠔幾大隻,飽滿嘅蠔肉,燒完仲有少量海水,食起黎幾鮮甜。
🐟 [ 油甘魚鮫 | HK$158 ]
燒得香脆甘香嘅魚皮。中間魚肉唔鞋,而且幾有油脂感,味道好香。一路食就忍唔住飲多幾啖酒。
🍶 酒類
由於當晚都飲咗幾多嘢,所以都唔係好仔細記得價錢。普通汽水、日本生啤、日式果酒、日本清酒都有飲到。👀 唸番好似都飲咗幾多嘢。🥰 喜歡餐廳飲品選擇好多,特別係Sake。可以選擇想用嘅酒杯。加上店員會問下你口味,再建議酒款。