2018-03-01 36 views
黎蘭桂坊唔一定要飲到醉醺醺!其實蘭桂坊都有好多好野食!!日本最近好興吉列牛, 好快已經傳到黎香港!有朋友介紹中環呢間STEAK BAR就係食主打吉列牛, 諗住黎試下!!STEAK BAR聽個名好西式, 以為一定係好似洋人咁沙律湯据扒甜品, 點知原來係日式定食据扒!! 入到餐廳, 裝修時尚, 門口有幾張高BAR枱, 我地就係被安排坐係門口既BAR枱, 面向街道, 景觀同空氣都很好!!最後我地ORDER左2個SET,石燒薄切牛肉SET $178呢個定食有沙律,芝麻豆腐,一碗飯同六塊牛肉,份量十足,石爐早已淋上香香的牛油,放下牛肉很快就熟,牛肉好淋,入口即溶,牛味亦很濃,如有需要,可點鹽或醬油,但我覺得不加調味已經很好食! 安挌斯西冷牛扒SET $248西冷大概有5成熟, 切開雖然仲係好紅, 但係已經冇血水出, 係我中意既熟度, 牛扒口感豐富,肉質厚實,肉味好濃郁,脂肪含量適中,味道也很不錯!另外, 因為日式定既關係, 佢跟既白飯仲有飯素加左係面, 飲到個飯超香, 日本米好好味!! 飲品方面叫左2杯無酒精飲品, COCONUT WATER 同埋GINGER LEMON!!邊個話据扒一

石燒薄切牛肉SET
石燒薄切牛肉SET $178

安格斯西冷牛扒SET
安挌斯西冷牛扒SET $248

邊個話据扒一定要跟紅酒, 我呢個COCONUT WATER又唔太甜, 好清涼, 岩曬食完有少少油既牛扒!!YUMMY!!杯熱ginger lemon 比想橡中大杯,有很多薑片,薑味十足,飲完成個身都暖晒,喜歡薑的朋友絕對會鐘意!
石燒薄切牛肉SET
安格斯西冷牛扒SET