2024-06-08 1055 views
同一家人諗住去食飯,入到去同個男職員講4位,佢話:「四位要等一等」。咁我哋就聽佢指示喺度等。但係之後發現比我們更遲來到的人已被安排入座。所以就向另外一個女職員(店長)問吓仲需要等幾耐。但佢竟然話我們冇攞飛,不能安排入座。我即刻話係嗰位男職員叫我哋等,冇叫我們要取票,我們只按他指示等。但她堅持有票才能入座。之後同個男職員對質,佢竟然話:「喺啊,係要有飛先至可以入座」。我反問他點解當時佢唔叫我攞飛,而是叫我等?他一副不屑的態度回答我:「我點知你有冇票啫!」。然而,當時身為店長的那位職員亦冷處理問題,冇嘗試去了解和處理事件,只是一再強調「有票才入得」,當我話要投訴嗰個男職員時,店長更表示唔知道有咩投訴渠道。我都知有時候溝通上面難免出現一些誤會。但當天最嬲嘅係佢哋嘅態度,職員喺接待顧客時,沒有清楚指示顧客要如何入座,甚至給予錯誤指示。之後竟然怪責顧客自己沒有取票!客人到店時,如果還未滿座,就直接帶領入座;如果滿座就請客人取一張票,這樣的程序有這麼難嗎?既然客人都在你面前詢問,而入座的規則是要先取票的話,又為何不先確認客人有沒有已經取票?而兩位職員沒有積極去了解和處理,由頭到尾的態度像是「這是你

我都知有時候溝通上面難免出現一些誤會。但當天最嬲嘅係佢哋嘅態度,職員喺接待顧客時,沒有清楚指示顧客要如何入座,甚至給予錯誤指示。之後竟然怪責顧客自己沒有取票!客人到店時,如果還未滿座,就直接帶領入座;如果滿座就請客人取一張票,這樣的程序有這麼難嗎?既然客人都在你面前詢問,而入座的規則是要先取票的話,又為何不先確認客人有沒有已經取票?而兩位職員沒有積極去了解和處理,由頭到尾的態度像是「這是你的問題,為什麼你不取票?」、「這不是我的責任」、「係你唔識規矩」……。去得呢啲價位同埋格局嘅餐廳,其實都唔期望會有乜嘢好嘅服務,但係估唔到連基本嘅尊重都冇!由普通職員到店長都係離晒譜。