2011-01-12
尖東近尖沙咀中心有很多好有風味的餐廳, 環境好有氣氛, 吸引了不少外籍人士幫襯其中一間叫ROCCOS RIZZERIA, 餐廳半開放式的, 一眼望入去, 裝修雖然簡單, 但好清潔整齊, 吸引了我入去打開餐牌, 點了一份海鮮意粉, $125, 海鮮有蝦, 青口, 魚柳, 意粉係用上欖油煮, 加上蒜粒同牛油的濃味, 有很重意式情懷, 配上的蒜蓉包兩塊則較硬, 比較遜色PIZZA 原本想叫夏威而便算, 但見有一款叫 "SPECIAL" 的, 想知佢幾特別, 就要了一份, $100, 所謂的特別, 大概是指配料很多吧, 有辣肉腸, 洋蔥, 沙拉美腸, 青紅椒, 黑欖, 煙肉, 蕃茄, 最重要係有香口的芝士好味, 係因為PIZZA 的餅身好好食, 底層有一種煙UN的脆, 配合大量的芝士, 真係好味, 而各款配料配合出來的味道很襯, 沒有相撞的感覺, 食完之後, 有點後悔沒有叫個18吋的, 只要8吋真係有點到喉唔到肺之感, 唔係因為8吋細而唔好食, 而係因為太好食, 18吋都食得哂加埋一賣單$250, 都幾開心!
加埋一賣單$250, 都幾開心!