2015-07-15
今天是小妹的大壽,男友帶我到這間一直講左好耐,但排極都未去的餐廳(因為我地個TO-TASTE LIST實在太長了), 今天我倆都請了假, BOOK了6點鐘, 完全無人, 像包了場一樣,感覺非常良好,我地仲上左Roof Top行下添 。第一度菜就係一個圓形麪包,原本以為無咩特別,但食落外趣內軟,牛油仲係自己打的,很香香草味!跟住叫左個兩湯,我食野最鐘意做Control Experiment, 即係在不同餐廳叫同一款菜式去比較下,今日叫左我吃西餐必叫的龍蝦湯及洋葱湯。個龍蝦湯比較Creamy,同埋加左酒,搶左D龍蝦味,而洋葱湯就比較出色,好地道,個芝士包好香,個湯味道好鮮甜,讚!個人鐘意食扒食有D肥,喜歡肥膏的甘香味夾埋肉汁既鮮味,正呀!於是我叫左個Rib Eye , 而男友就因為要on diet, 叫左個Sirloin。成個主菜塊扒好味唔在講,其實唔使芥末醬都好香肉味,不過我都係想講個芥末醬,佢有款係Raisins做的,唔係度度都有,好好味,甜中帶辣,與牛肉的鮮味很夾。甜品叫左Lime Lemon Pie 同 拿破侖,前者賣相得,味道有青檸鮮味,比較之下個拿破侖做得出色D,佢係餅係好脆好
甜品叫左Lime Lemon Pie 同 拿破侖,前者賣相得,味道有青檸鮮味,比較之下個拿破侖做得出色D,佢係餅係好脆好薄,中間係香蕉加焦糖,Really Nice!
最後係餐廳的服務真係好,雖然有D Waiter都幾Green,但都好Pro, 仲有因為生日呢個係特別Occasion, 仲有即影即有拍照留念,整體上係好好既experience 呀!