2019-11-06
又到左星期五Happy Friday night , 今晚突然想吹下海風,朋友們提議去西環堅尼地城食飯,之後行海旁散散步。 我地選擇左Little Creatures 西餐廳,記得上年聖誕大餐,我們也是來這間呢😁 -入夜後海旁地段較寧靜,沿路有一些餐廳,十分多外國人光顧,令我感覺好像去了歐洲😂,氣氛一流。 我們這間餐廳空間感大,樓底高,座位舒適。 食物選擇多,價錢合理親民。-🥗Niçoise salad 先點了份清新沙律做前菜,沙律菜嫩綠新鮮,還有半熟水煮蛋,流心蛋黃正。厚切吞拿魚經烤炙,呈半生熟的狀態口感佳,質地如刺身般的嫩;用咸香的鯷魚及酸甜紅酒醋去提昇口味。-🐤Crispy chicken 🐓 炸雞想當有水準,也沒想到份量這麼多。 炸雞粒皮脆肉嫩,油瀝得夠乾不膩。最特別是那個Pineapple chilli sauce,比起一般甜辣醬,多一份果香。除了更覺惹味,減輕一份飽膩感。-🍕Pepperoni 對薄餅有種情意結,特別係每次同這班朋友聚會,都一定會點的。 剛剛出爐的薄餅,熱騰騰夠吸引;薄批夠香脆,配上豐盈芝士及咸香辣肉腸,十分滋味,和朋友們邊歎啤酒🍻邊食薄餅,人生樂事。-🍄
🥗Niçoise salad
🐤Crispy chicken 🐓
🍕Pepperoni
🍄Mushroom delux
再來一個磨菇漢堡,軟熟的麵包夾著超級juicy的大啡菇,還有芝士、沙律菜及蕃茄。仲有食到停唔到口既黃金脆薯條,配傳統茄醬或黑松露醬。
🐟Tasmanian salmon
三文魚柳肉質鬆化嫩口,魚皮煎至金黃香口;配菜亦很豐富,有嫩菠菜、粟米🌽、青瓜、紅蘿蔔🥕。
不醉無歸!叫左beer paddle,有六款特製手工啤酒🍻。職員對每款都作介紹,由淡至濃去品嚐;最鍾意是第二款「Bright Ale Topical & Fruity」,入口帶點西柚果香味。