2018-08-07
阿媽話呢間餅店D餅好出名,所以特登買幾件返黎試,其實買之前佢都有話拿破崙最多人買,但我唔鐘意食嘛所以我最後買左熱情果,檸檬同藍莓芝士.一見到D蛋糕嘅顏色,我有d嚇一嚇,咁鮮豔嘅???同我平時食開嘅好唔同檸檬呢款都ok,食到檸檬味,不過我覺得mousse有少少太彈牙嘅感覺,雖然用黎形容蛋糕好唔適合,但真係咁架....我不太喜歡個口感,餅底都太林藍莓芝士都係好mousse嘅狀態,加上上面D野同件餅唔算超夾,餅底厚身D食感會有提升至於熱情果上面有多款酸爆嘅水果,配合番自身味道,鮮嘅,甜甜地嘅,但係咪好突出呢,我又唔覺得囉,所以食完只係覺得有intake,你問我會唔會encore,我就唔會啦,因為佢一件餅都唔平,或者下次應該只係買佢最出名嘅拿破崙try try,因為我自己唔鐘意成件餅都係一大舊mousse,如果中間多番D夾層整體口感會有進步.
所以我最後買左熱情果,檸檬同藍莓芝士.