2019-07-08
前排生日,好朋友問想食咩,突然想食上海菜,朋友就建議去試樂天經典,地點係旺角雅蘭非常方便,坐得舒服,而且食物幾有特色!黎得樂天經必食嘅一定係八色小籠包,除咗經典小籠包之外佢仲加咗好多唔同元素,好似芝士、黑松露、蟹粉、麻辣等等⋯不過我都係鍾意原汁原味避免其他味道掩蓋左本身肉汁嘅鮮味! 呢度嘅小籠包皮薄餡靚,一定要試!!跟住係我最鍾意食嘅醉雞,雞肉嫩滑,不過個人覺得酒味可以再濃一啲~食上海野,唔少得嘅一定係醋醬海蜇頭, 呢度嘅海蜇頭食落爽脆,醋嘅酸味適中,係非常開胃嘅餐前小食!朋友仔鍾意食辣,叫咗個蒜泥白肉,不過自問唔食得辣,所以無試,但望落去幾惹味,朋友仔都話yummy~主菜叫咗個雪菜鹹肉炒年糕同埋上海炒飯,炒年糕煙靱,鹹肉雪菜為淡淡嘅年糕增添唔少味道,呢個配搭冇得輸~另外炒飯有油香,不過可能今晚食得太多,覺得有啲漏,好彩唔係好大碟,同埋佢嘅餸就比較少,但係味道好好,值得一試。👍🏻題外話,有個朋友因為OT所以甩底,結果我哋三個女仔要清晒枱上面嘅所有嘢,食到好飽要捧住個肚走~~