2020-06-11
呢間店舖將日式和風注入台式飲品𥚃面,選用由日本🇯🇵同台灣🇹🇼入口嘅茶葉同食材,用上獨家專利嘅六段式萃茶機,令大家品嚐更香醇順口嘅茶。茶飲主要分為「墨」、「茶」、「乳」、「果」四大系列🍵💗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)以芋泥繪畫水墨紋理,綿密芋蓉保留咗少少芋頭粒,令口感更豐富,甜度亦啱啱好🍠鮮奶綠用上法國牛奶,絕不用奶精,味道自然,不過奶香唔夠濃郁。反而綠茶中嘅茉莉花香好突出,感覺相對清新怡人🌼底下有自家製奶味麻糬粒,細嚼煙韌軟糯,帶出淡淡嘅糯米香🍡💗士多啤梨雪糕奶昔($48)士多啤梨味好重,飲落唔會似藥水,酸酸甜甜咁🍓 雖然將士多啤梨雪糕加入新鮮牛奶打成,但奶香唔夠濃郁🥛反而有d 沙冰嘅口感,冇咗本身預期個種醇厚,飲到尾冰溶就變淡咗。連埋面頭嘅厚層忌廉攪拌,質感會更香滑🍧💗梳芙厘芝士蛋糕($34)蛋糕口感鬆軟綿密,奶味同蛋味香濃之餘,仲有淡淡忌廉芝士幽香🧀相對普通芝士餅較為輕盈健康,唔會太膩太甜。只係質素同A1- Bakery 個款經典圓形蛋糕冇乜分別,所以驚喜較少🍰
💗麻糬芋泥茉莉鮮奶綠 ($39)
💗士多啤梨雪糕奶昔($48)
💗梳芙厘芝士蛋糕($34)