2018-07-14
今日放工就陪男朋友去深水埗買電腦野,例排係深水埗都會行番去旺角先搭地鐵走,因為會平d🤣咁啱又未諗到食咩,就見到哩間好似幾好食,門口仲貼滿明星黎食野既相,就一於試下喇。一開門,右手邊有個大魚缸,入面竟然係......無魚既,但係有大頭蝦,仲要係有鉗個d大頭蝦。今次我地叫左都幾多野食:前菜: 麻辣雲耳聞落去好香麻油味,又唔見有太多辣油。心諗應該都唔會太辣。點知食落就出曬事,真係好麻辣,辣到變孖潤腸豬。即刻叫左兩杯野飲。士多啤梨梳打老闆話會有少少酒味,但每逢士多啤梨既野飲,都仲係有d藥水味,今次都唔例外。薄荷柚子梳打相反哩杯就幾fresh,杯野飲仲有片橙,薄荷味唔會太搶,整體又fresh 又開胃,值得推薦!檸檬辣蝦蝦煲有好多款,揀極都揀唔到,最後就督左求其一款。蝦煲入面有8隻大蝦。隻蝦真係幾好食,個蝦頭有膏,蝦身又有一大抽蝦籽,蝦肉又彈牙。但可惜我唔識剝蝦,好彩有個24孝既男朋友起埋肉俾我食,我可以做下港女等食😜生燒海花螺係男朋友同個8隻大蝦奮鬥既時候,我已經急不及待開動左食花螺😂我唔知花螺尾個塊片食唔食得,男朋友就話唔得既。花螺好入味,加上煮得幾好,唔洗牙籤都可以就咁啜出黎,又方便又唔污糟
今次我地叫左都幾多野食:
前菜: 麻辣雲耳
士多啤梨梳打
薄荷柚子梳打
檸檬辣蝦
生燒海花螺
係男朋友同個8隻大蝦奮鬥既時候,我已經急不及待開動左食花螺😂我唔知花螺尾個塊片食唔食得,男朋友就話唔得既。花螺好入味,加上煮得幾好,唔洗牙籤都可以就咁啜出黎,又方便又唔污糟。
羽衣甘藍
健康飲食又點少得食菜,我就第一次食哩款菜,雖然第一次食,但口感幾特別。聽講適量咁食,仲可以防癌既添。
新竹米粉
最後本來想叫個魯肉飯,可惜遲左一步賣曬,想試既朋友記住一坐底就叫左先喇。我地最尾叫左米粉,有肉燥,炒得幾香,又唔會乾爭爭 真係幾好食。推薦!
超推薦蝦煲,記得食蝦一定要食埋個蝦頭唔好嘥😉因為真係有蝦膏架❤❤