2018-07-23
Non-stop birthday week,老友請我去歎德國啤同豬手, good idea 喎!原來係位於太子酒吧街附近,一間門面都裝修得幾靚的 Bar 。有幾次經過都見到好特別,一路想下次有機會要試,今天終於等到了。店內環境好有氣氛,四周都有德式佈置。例如壁畫啦、酒桶啦、德國啤酒標誌等等,配合輕快活潑的音樂,氣氛好 warm 好歡樂,真係似去左德國咁。難怪會有咁多靚女 OL 同情侶放工來飮返杯。餐牌主要有兩 set,一張啤酒一張食物。正當迷茫之際,酒吧經理出現推介啤酒同食物。原來燒豬手是酒吧的招牌菜,製作需時,每日限量供應。另外,德國傳統焗薯批亦唔係周圍有得食,我地一於捧場試試佢。而啤酒呢,我就選擇左 draft beer -Benediktinet Weissbier $78 ,算是比較大路的德國小麥啤。有蜜糖及麥芽香味,口感幼滑。酒精度大約 5% ,易入口唔苦,配合肉食幾正架。真正德國 size 夠大杯,好抵飲。朋友比較喜歡試新野,佢揀左 Schneiber Tap 5 $62 , 係bottle 裝帶酸味的一款啤酒。口味比較特別,唔似一般飲慣的啤酒,strong 花香味,令人
店內環境好有氣氛,四周都有德式佈置。
難怪會有咁多靚女 OL 同情侶放工來飮返杯。
餐牌主要有兩 set,一張啤酒一張食物。
朋友比較喜歡試新野,佢揀左 Schneiber Tap 5 $62 , 係bottle 裝帶酸味的一款啤酒。口味比較特別,唔似一般飲慣的啤酒,strong 花香味,令人一試難忘。Tap 5 的酒精度比較重有成 12% , 唔係周圍有得飲架。而且bottle 上 ,斟入酒杯可以製造更多泡沫,令每一啖啤酒都更香更順滑。
酒吧真係幾好坐,令到等食的時間都特別歡樂。
德國傳統焗薯批 $128
上枱時外表好似三件蛋糕, 莫非係甜食?蛋糕送酒咁得意?
但是碟邊又配左D青豆,仲有燒汁,店員幫忙將燒汁淋上 「蛋糕」面。咪考慮,試啖先。
巧巧味呀!!
追問之下,原來薯批係按照傳統做法,用左生熟薯仔+煙肉+洋蔥 + cream 做成,要先雪凍實實地,然後再用低温慢焗幾個小時,製作工序繁覆。外層少少酥皮好香,裡面薯泥實在得來又很鬆軟,口感一流。而燒汁味道亦調教得啱啱好,正宗味道,必試必試!
原隻招牌德國燒豬手 $268
上枱已經好香,好大隻豬手。而且起曬肉,食起上來相當方便。豬手肉咸香有豬味,豬手皮好脆,送酒真係一流。
豬手肉齋食就咸咸地,但佢附上三個醬汁可以點,分別是秘製咖哩汁、芥末汁同埋蒜蓉汁。個人最喜歡咖哩汁,因為有好特別的香味,亦令豬手冇咁油膩,不錯。
唯一美中不足係酸菜太酸,個人來說不太習慣。
飲飲吓先發現,原來場內每張台角都有German Tips , 幾得意。以呢個價錢,CP 算高,多謝老友好介紹,會再來。