2021-09-27 2588 views
德國朋友約我去西貢保齡球場嘅德國啤酒節玩,氣氛好正,野好食,仲有Live Band,當然D德國啤酒好正啦。每位$299包德國扭紋麵包、main course同甜品,餐就包一杯飲品,我地梗係每人加$199可以兩小時任飲啦。入場人士每人一頂德國啤酒節帽,我問我個德國朋友點解係綠色,佢話傳統係綠色,而他不知道中國人對緣色的帽有一些見解。德國啤酒有兩款選擇,B字頭的是麥啤,K字頭的是Lager,我就鍾意麥啤多D,外國人就鍾龍Lager多D。第一度出場嘅就係德國扭紋麵包,熱辣辣好好食,不過好大個,所以我地Share先,費事一陣食唔落main course。Main course我地每人揀一款,可以Share試下唔同野,分別有豬手、香腸拼盤同埋燒雞。豬手最正,不過真係超大隻,好似比平時食到的德國豬手更大隻,燒雞就係半隻,當然比豬手細D,但係其實都算大,如果一個女仔真係未必食得晒。香腸拼盤都唔錯,起碼見唔到D港式芝士腸蜜糖腸,望落去係覺得細嘅,不過食落就知道唔少野,真係超飽。最後,甜品是蘋果批,都好味嘅,不過如果批入面再多D蘋果會仲正。報告一下戰績先,兩個鐘任飲我地3個人一共飲了27杯,都算有個交代

報告一下戰績先,兩個鐘任飲我地3個人一共飲了27杯,都算有個交代啦。
2021-09-25
  • 德國啤酒