2016-12-06 1178 views
銅鑼灣返嚟,答返屋企既紅van車站嘅對面會見到2樓有間好多人食嘅德國餐廳,今次終於有機會去試吓啦。一想到去就見到佢哋用好傳統德國嘅磚牆,燈光昏暗,好似德國屋企嘅感覺。24個月風乾黑毛豬配蜜瓜哈密瓜$138黑毛豬用上咗24個月風乾嘅,食落味道都幾濃郁,有細膩嘅油香味,唔會一味死鹹,蜜瓜哈密瓜甜得來夠清爽,同黑毛豬好夾。傳統匈牙利熱燉牛肉湯$58海鮮清湯$68牛肉湯比想像中稠,感覺似蕃茄湯質感,但係有濃濃嘅牛肉香味,而且味道會偏咸小小,送麵包唔錯。海鮮清湯非常之正,但飲落都飲得出海鮮嘅味道,啱晒鍾意啲唔太肥唔係飽肚嘅湯嘅人。德國精選香腸拼盤$188最傳統嘅德國美食,梗係要叫你試吓啦,裏面都有四五款唔同種類嘅香腸,現我最鍾意嘅就係我香燒雞肉腸,質感俾一般嘅腸硬小小,而且有煙燻嘅味道,表皮好脆,我落去有淡淡的油香但係又唔覺肥膩,冇咗德國腸肥膏反而俾人感覺健康啲。我要講下佢嘅薯蓉,真係好好食,唔係打到好溶嘅嗰一款,反而會比返少少薯仔嘅質感你,加上有少少醋同油撈埋一齊,識落會又話啲,又有一陣輕酸既清新味。西班牙墨魚汁海鮮飯$238墨魚汁比想像中更加多,食到成個咀都黑晒啦!香味好夠,仲有少少嘅海水味
24個月風乾黑毛豬配蜜瓜哈密瓜$138

傳統匈牙利熱燉牛肉湯$58
海鮮清湯$68

德國精選香腸拼盤$188

西班牙墨魚汁海鮮飯$238
墨魚汁比想像中更加多,食到成個咀都黑晒啦!香味好夠,仲有少少嘅海水味,加上上面嘅香煎大蝦,大蝦嘅蒜蓉味都加埋落去墨魚海鮮飯入面,僻咗墨魚汁嘅腥味。

榛子焦糖燉蛋$42
日本黑芝麻芝士餅$48
德國餐廳整嘅甜品會比一般甜品再甜少少,好似係因為德國人鍾意食甜,芝士餅有好濃嘅黑芝麻香味,這食落覺得好似有啲黑芝麻口感添。

Rossy $58
Ginger Army $58
兩個人食咗$1000左右,飽到最尾個甜品唔係好食得落咁滯。
2016-11-10
$490 (Dinner)