2014-01-11
2098 views
一直都想去上野試食令令麵包 ,今日終於一償所願~急不及待地同個fd夾份買左4個試,有黑糖蛋糕、藍莓芝士包、鮮奶包同芋頭酥。黑糖蛋糕,糖糖糖:我個fd話ok但對於我黎講就甜得濟,食落去口感唔夠滑,有少少顆粒狀好似食糖咁藍莓芝士包,唔錯:哎落去啖啖忌簾芝士餡,口感幾滑帶有淡淡芝士香。而且包外面混有一點點藍莓果醬,包面正中間亦釀有一大團,足料,不過我覺得多得濟鮮奶包,平凡:包外面有住一層pancake的黃色皮,入面係兩層包夾住奶cream。咬落去幾有層次感,食材搭配新穎,稍嫌個皮乾身有點涸。對於我黎講冇乜驚喜,但我個fd就好中意喇~芋頭酥,餡料不斷:見佢新鮮出爐,忍唔住就買埋。外面係一層淺紫色酥皮,包住麵包同芋頭餡。第一口咬下其實都幾難,因為有點大同酥皮不斷剝落,有點狼狽。酥皮就只有化字,冇乜味,對層次感冇乜幫助。而裡面既芋頭餡就熱烘烘,夠軟滑,可惜冇乜芋香。話說我食左一半放左係屋企,再食既時候,反而有返少少芋香味,仲要食到最邊邊既位都仲有餡!值得一讚啦~
黑糖蛋糕,糖糖糖:我個fd話ok但對於我黎講就甜得濟,食落去口感唔夠滑,有少少顆粒狀好似食糖咁 藍莓芝士包,唔錯:哎落去啖啖忌簾芝士餡,口感幾滑帶有淡淡芝士香。而且包外面混有一點點藍莓果醬,包面正中間亦釀有一大團,足料,不過我覺得多得濟 鮮奶包,平凡:包外面有住一層pancake的黃色皮,入面係兩層包夾住奶cream。咬落去幾有層次感,食材搭配新穎,稍嫌個皮乾身有點涸。對於我黎講冇乜驚喜,但我個fd就好中意喇~
Other Info. :
要讚一讚上野d 包包餡料唔會太甜,較注重食料本身混合既味道同口感,欣賞!!餡料,配料方面都唔吝嗇,麵包看得出心思同周到。列明麵包成份等我地揀到自己想食既味道,而且配料新穎。一點好重要既就係健康係佢既賣點,價錢實在交足功課,哩點已經同好多連所麵包店截然不同。而且佢有得新鮮出爐,唔洗食d整起左成個星期,凍冰冰既"甜包"。
遠方飄來熱烘烘香噴噴既麵包香,先至係麵包既吸引之處。