2021-03-03
工作關係,今次黎到位於葵興的小店,野菜咖哩事務所😆店舖所在位置比較隱蔽,地鐵站對面小商場後,要openrice先知道位置!雖然隱蔽,但店舖裝修有心思👍🏻☺️,好有日式小店既感覺,而店外有數張半露天坐位可以堂食。今次試食店主推介的野菜咖哩蜜糖燒雞扒飯🍛,飯係用珍珠米,飯面有加上炒過的黑芝麻粒,完全提昇飯的香味,雞扒比較驚喜,夠份量之餘,微微焦香的雞面上有香甜蜜糖味,食得出係心機之作,而且已細心地切開,值得一讚!👍🏻咖哩方面上日式咖哩,味道比印度咖帶多一點甜味,少一點香料同辣味,食落同出面買的日式咖哩味道有少少差別,有微微果香,令風味更突出,細問原來店主加有獨特配方,十分有心思!😋😋如果要我形容,印度咖哩就好似一位妖豔的女士,而日式咖哩就係清純的美女,店主的獨特配方則為美女加上淡淡的妝容!一份平平無奇的咖哩雞扒飯,但有大量細微得分位,小店黎講比較出色,下次會再試招牌的一日野菜咖哩飯!
。