2018-04-04 1245 views
潮濕又冇咩胃口既天氣最想打冷,要搵好食既打冷鋪話難唔難、話易唔易,食過太子同西環名店都好一般。 我既底線係滷水野要入味,最後陰差陽錯記錯自己食過就揀左新泉發。以為係大排檔既格局,黎到見到有如光猛既細茶餐廳,有少少嚇左一跳,掙扎左一陣之後決定照入去。美味滷水拼盤 ($95)墨魚、生腸、鵝腸、豬耳等滷得爽脆入味,生腸直頭脆到索索聲,鵝腸亦去左肥膏,有誠意之作。老實講當中部分係我人生第一次食,但連大腸都好易入口,墊底既韮菜沾滿陳年滷水,瞬間清碟。馳名汕頭蠔餅 ($65)煎蠔餅清楚食到鴨蛋、蔥既香氣同蠔仔既幼嫩,比酥脆既炸蠔餅更勝一籌。  可惜係預先整好,夠熱但底部油左少少。吊片蠔仔粥 ($36) 細先飲到鮮甜既粥底,及後每啖都食到新鮮肥美滑溜既蠔仔,好滿足。由於撈極都只有滿滿既蠔仔不見吊片,特意問店小二係咪上錯左,伯伯話吊片會切粒、另一款方魚會磨粉,我只好信了,總之叫邊款都當返係肉碎蠔仔粥啦。鳳爪花生 ($75)起碼有十隻完整炆至軟腍既鳳爪,調味介乎醬油同滷水之間,配啤酒岩岩好。後生老板娘同幾位伯伯都招呼周到,環境乾淨企理,以細圓台為主,唔洗等位亦唔洗搭台。雖然落單後所有菜式都會係廿秒內上菜

美味滷水拼盤

美味滷水拼盤 ($95)

美味滷水拼盤、馳名汕頭蠔餅

馳名汕頭蠔餅 ($65)
馳名汕頭蠔餅

吊片蠔仔粥 ($36) 細

吊片蠔仔粥

鳳爪花生 ($75)
鳳爪花生

雖然落單後所有菜式都會係廿秒內上菜似整定,但都夠熱,味道唔錯、價錢相宜,以後潮州癮起都好大機會再訪。
走個時先發現入口處掛左好吸引既大墨魚,亦有一盤盤冷盤任君選擇,頓時後悔落單前冇先係外面望住實物點菜。

300蚊食到好飽喇,下次啦,等我呀大墨魚!
美味滷水拼盤、馳名汕頭蠔餅
馳名汕頭蠔餅