🍜葵芳 不定時開舖 無餐牌小店隱世喇沙店重開 最濃厚湯底慢火即煎雞扒五花肉#食好西葵芳美食 🍜葵芳有一間專門食喇沙嘅小店,一直係我心目中覺得好高質的喇沙店之一,前排暫停營業之後重新裝修,感覺比之前更整齊,環境似日式拉麵店咁樣,位置不多只有十多個位置🍜重點注意因為係一人主理小店,所以不是日日開店 , 要睇實佢 社交平台 story 每日發放公佈的營業時間,有好多時都不營業,所以有幾次想去葵芳食飯嘅時候,冇開或者有開門嘅時候就已經要排好長的人龍,所以要食再一碗美味的喇沙都完全要靠緣分🍜今次平日8:30左右,去到剛剛好無人龍排第一,但需要等一等位,大約等了10分鐘就可以入座,見到師傅不斷努力地煮,等待係值得的,入座後因為無餐牌,係由師傅講解今日提供咩嘢食,今日就會提供五花肉喇沙及煎雞扒喇沙兩款,🍜煎雞扒喇沙 $78最鍾意期待就係呢度嘅雞扒喇沙,雞扒可以睇到師傅廚房裏面由生雞扒開始煎,煎至皮脆肉嫩,每一塊都係心機,雞扒剛剛好冇比湯浸到,所以食落去非常香脆,雞肉非常之嫩又軟滑多汁,湯底係濃厚喇沙湯,帶微微辣和椰子香,每口都係好幼滑感覺,最咪我係飲晒一口不留,麵係用滲滲米粉加油麵,另外特別嘅係呢到

#食好西葵芳美食

🍜煎雞扒喇沙 $78
最鍾意期待就係呢度嘅雞扒喇沙,雞扒可以睇到師傅廚房裏面由生雞扒開始煎,煎至皮脆肉嫩,每一塊都係心機,雞扒剛剛好冇比湯浸到,所以食落去非常香脆,雞肉非常之嫩又軟滑多汁,湯底係濃厚喇沙湯,帶微微辣和椰子香,每口都係好幼滑感覺,最咪我係飲晒一口不留,麵係用滲滲米粉加油麵,另外特別嘅係呢到的芽菜係肥嘟嘟的同平時唔同,好多汁又爽口

🍜豬五花喇沙 $76
豬五花亦都係本身醃製過,然後慢火煎香,會比較有咬口的豬五花肥瘦適中,會有火炙的感覺和香味大大片口感好滿足

🍜雖然呢到雖然餐比較慢同埋需要排隊,又不定時定日子開門,但係覺得都係值得等待的因為一人主理的店舖已經不容易,仲要出品好有心機,製作每一樣食材都有質素,而且價錢又不貴,絕對係心機之作 ,絕對係我心目中最鍾意食嘅喇沙小店

📍初心食堂

初心食堂 (葵芳)
葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖
  • 五花肉喇沙