2016-02-02
是日即興相約好友用膳,兩個女仔本來去食素晚餐,但8點上到悠蔬食唔知要等到何時,所以轉呔去食其他野。 記得上年十一月尾由另一好友介紹"樂宴"這家沖繩料理,吃過後印象很好,所以碰碰運氣(因為頗常滿,要有位最好預約)。樂宴係一家居酒屋,有BAR檯也有ORDER檯, 今次無訂檯下好彩啱啱有兩個BAR檯位。 好啱傾計飲野同食野 !牆身櫃有很多酒樽,可作放置亦可以作陳列裝飾之用。我面前有好多酒糟有些木牌仔坐下不久,侍應拿著這個小黑板介紹是人新鮮精選 。每位的前菜,今次係枝豆這個沖繩炸魷魚鬚勁好味,上次食過番尋味,唔理得膽固醇.....今晚又食! 炸漿剛好,不多不少;魷魚有番咁上下厚肉,肉質彈牙,又一新鮮好味道之選。我一向都食苦瓜,嚟得食沖繩料理梗係要食苦瓜啦~梅肉梅汁同苦瓜混合一起,絕配 ~ 甘甜味美 !去日式食肆,我好鍾意ORDER 銀杏,當然ORDER前會同侍應CONFIRM一下要係日本銀杏才會要;日本銀杏較香港雜貨舖買嚟煲糖水用果D肥嘟嘟可愛D是日刺身拼盤 HK$498牡丹蝦、海膽、帶子、油甘魚、赤貝、深海池魚、石鯛、鮪全部都非常新鮮,賣相又好吸引,眼睛味蕾肚子好滿足 !炸蓮藕片 ~ 色
樂宴係一家居酒屋,有BAR檯也有ORDER檯, 今次無訂檯下好彩啱啱有兩個BAR檯位。 好啱傾計飲野同食野 ! 牆身櫃有很多酒樽,可作放置亦可以作陳列裝飾之用。 我面前有好多酒糟 有些木牌仔 坐下不久, 侍應拿著這個小黑板介紹是人新鮮精選 。
牡丹蝦、海膽、帶子、油甘魚、赤貝、深海池魚、石鯛、鮪
Other Info. :
居酒屋坐得滿滿,但連埋BAR AREA都只有兩位STAFF,眼見全晚人手也很不足