2019-10-31
今日同朋友出咗尖沙咀做facial,見未夠鐘早到咗所以諗住搵間茶樓坐低飲個茶食個包傾吓計,搵搵下見到間好多人讚嘅圓山台灣料理,聽個名唔知原來係茶樓,睇食評先知原來點心小菜特色小食樣樣齊!呢個入口比較隱蔽,但其實就係諾士佛台下面。點餐只實在太多張,比住呢張大家參考下先。上網啲食評話燒賣好食所以叫咗兩籠,喂原來真係好好食!半肥瘦豬肉混合蒸出嚟實肉好有口感,肉質鮮甜多汁,又大粒又好味!必食推薦蒜蓉蝦春卷!個春卷皮吹到索索聲!熱辣辣即叫即炸!而且皮薄餡靚,鮮蝦大大粒,鮮甜又多汁,重點係唔會好油,點埋黑醋吊味,蒜香大大提升,蝦肉更滑溜👍🏻同尋日飲茶一樣都叫咗小籠包,不過呢隻係台式小籠包,一咬落去滿滿湯汁!豬肉餡唔會霉霉爛爛,品嚐到純鮮肉嘅鮮味!同埋個皮做到超薄!好有水準!唔係講笑架啲湯多到朗夏朗下咁蝦腸勁高質晶凝通透,而且皮嘅厚度適中,咬落似斷難斷嘅感覺,即使放涼左都仲有Q彈嘅口感!鮮蝦就唔使講啦,大大粒上圖已示!係每次飲茶必點嘅點心👍🏻👍🏻👍🏻蘿蔔糕要切得好食,切嘅厚度好重要!要切得平均先至做到外脆內嫩,佢呢隻真係金黃香脆,而且粒粒臘腸大大提升蘿蔔糕嘅香味!食兩件都唔會有飽濟感!正同琴日飲茶一
呢個入口比較隱蔽,但其實就係諾士佛台下面。
點餐只實在太多張,比住呢張大家參考下先。
唔係講笑架啲湯多到朗夏朗下咁
同琴日飲茶一樣都係叫咗包汁鳳爪,不過呢隻唔同,呢隻勁重膠質而且鳳爪冇雪味,炆到又淋又入味!有種好黏口嘅口感!
牛肉球雖然味道冇乜特別,但口感多層爆汁,集鮮,嫩,滑,彈於一體!最正係佢完全冇芫荽㗎!平時因為怕食芫荽所以唔食牛肉球,呢隻我都食得🤗
Facebook點讚仲送甜品添!
椰汁紅豆糕,好重椰香又滑溜,正呀!
呢間茶樓樣樣點心都做得好出色!最緊要係新鮮同埋性價比高,我都係依家先知原來尖沙咀得飲茶,下次要來試埋佢啲台灣小菜先得!