2017-07-13
係深水埗行完,諗住時間尚早行落太子覓食,行到近南昌街見到裝飾特別,標語有趣幽默 (而且行到有點累了😅) 所以就來吃個快晚餐。波波奶茶 (只飲了兩啖未能評分)友人點了波波奶茶冰眼看好特別,我只借來飲了兩啖,感覺茶味夠。老鳳雞翼 (7/10)瑞士汁好入味,又不會煮得過老,岩岩好。雪糕紅豆冰 (10/10)賣相一流,張啤牌係威化薄脆,睇得又食得,而且有3粒雪糕糯米滋不是普通雪糕球,紅豆夠淋又不太甜(個人大愛) 跟主菜只需加$16, 夏天必吃!蝦多士 (7/10)細個時常係酒樓茶餐廳吃到的蝦多士,可能由於成本貴而且功夫多,已很少見餐廳有得食蝦多士,所以每次遇到都會點。老鳳的蝦多士誠意十足,配上千島醬和沙律,亦不油膩。安格斯牛腩保齡球 (9/10)來到主菜,"保齡球" 其實是農夫包,初時還擔心只有包不夠飽,但原來有炒飯底,而且牛腩好入味又夠淋,包又夠脆,不用點旁邊的芝士汁都好好味。雖然已吃到飽飽地,但都吃哂成隻包。看到有一小吃叫"老鳳公子",詢問店員得知係黑色的公司三文治 (註:店員十分殷勤有禮) ,而眼看隔離枱的黑松露炒蛋份量十足,其後發現有很多食家推介,下次一定要再來試這兩樣小食!
波波奶茶 (只飲了兩啖未能評分)
老鳳雞翼 (7/10)
瑞士汁好入味,又不會煮得過老,岩岩好。
雪糕紅豆冰 (10/10)
蝦多士 (7/10)
老鳳的蝦多士誠意十足,配上千島醬和沙律,亦不油膩。
安格斯牛腩保齡球 (9/10)